Парламентът, освен всичко друго, е място, в което се очаква добри оратори да изнасят смислени речи, които вълнуват по-голямата част от българските избиратели. Със съжаление трябва да се признае, че в българския парламент подобни образци на ораторско майсторство почти няма. Преди дни обаче това правило бе нарушено от лидера на БСП Корнелия Нинова. Тя изнесе реч, посветена на намеренията на ГЕРБ да се колаборират под някаква форма с БСП в бъдещото управление. И тази реч бе впечатляваща - и като форма, и като съдържание. Подобни случаи са изключително рядко явление в парламента и няма как да не бъдат отбелязани, независимо от коя страна на залата са продуцирани.

"Големите коалиции унищожиха системните партии, унищожиха традиционната политика, унищожиха идеологическите различия и принципните спорове между ляво и дясно".

Това каза Нинова, позовавайки се на европейския опит. Всеизвестен факт е, че когато всички партии са на власт, народът е в опозиция. И едно от обясненията за все по-засилващите се антисистемни настроения на Стария континент е точно това.

Най-важното в речта на Нинова обаче бе следното обръщение към ГЕРБ

"Вие водите след себе си над 1 млн. хора. Ние представляваме тук близо 1 млн. души, и ние тук не говорим от свое име и лично качество, а от тяхно име сме изпратени тук. Когато постоянно внушавате, че БСП е деструктивна, защото не иска да участва под някаква форма в управлението, питахте ли тези хора, чиито гласове представлявате тукэ- дали те са съгласни на това. Всъщност, вие скоро ги питахте вашите и те казаха, че не са съгласни. Защо тогава постоянно внушавате, че има деструктивност от страна на БСП, която не желаела да участва във ваше управление, след като вашите избиратели, които са ви изпратили тук, и от чието име говорите, не го желаят".

В началото на годината ГЕРБ проведе вътрешно партийно проучване, от което стана ясно, че активът на партията не желае коалиция с БСП и ДПС. Припомняйки този факт, Нинова така парира ГЕРБ, че депутатите от тази партия, които обикновено не пропускат да отговорят на изявление от  БСП, този път останаха безмълвни.

А Нинова продължи безжалостно:

"Може ли да ди обясните: как така до 25.03.2017 г. се изправяте с лицата си пред едни хора и им казвате, че БСП е антиевропейска партия, а на 27.03.2017 г. им казвате, че единственият начин да се спаси европредседателството е Деница Златева от БСП да остане начело на този пост? Не схващам общото между тези две твърдения, нито катарзиса, който преживяхте за една нощ. Как така до 25.03.2017 г. говорите на тези хора, които ви харесват, че БСП ще върне страната години назад и на 27.03.2017 г. предлагате на БСП най-високия пост в парламентарната република? Обяснения за този катарзис имате ли? Ние имаме - искате легитимация на бъдещите си решения и действия, с които ние не сме съгласни. Ние няма да ви станем смокинов лист на тези решения. На това, което предлагате, му казвате добра практика. Да, това е практика, но не е добра. Това е практиката на политическата класа на статуквото и на прехода в България през всичките 27 години. До изборите всички сме един срещу друг в името на народа. След изборите всички сме заедно за келепира, но срещу народа".

В този пасаж Нинова би могла да бъде уловена в някои неточни тези. Първо - не ГЕРБ, а самата БСП и лично нейният лидер създадоха впечатление, че са антиевропейска партия. Достатъчно само да се припомнят изявленията на Нинова, че ако стане премиер, ще наложи вето на санкциите срещу Русия и относно това колко много ни е отнела демокрацията. Лидерът на БСП вдигна топката на ГЕРБ и те нямаше как да не се възползват, за да забият неспасяемо воле в мрежата, ако използваме любимата на Бойко Борисов футболна терминология. Нещо повече - ГЕРБ получи повече от 1 млн. гласа и ролята на Нинова за неочакваната горница в техния резултат е доста сериозна.

В останалото обаче тя е напълно права. Внезапните катарзиси на политиците след избори са изключително лоша практика.

Ораторското майсторство е важна част от инструментариума на всеки един политик. Само по себе си то не е достатъчно, защото практическите действия са далеч по-важни. По отношение на делата съмненията към Нинова и към БСП като цяло продължават. С подобни речи обаче партията и нейният лидер със сигурност ще спечелят. Ако не гласове, то поне обществено уважение.