Един от знаковите "удари" на прокуратурата - да обяви за издирване, после да предаде на съд разбъбрилата се "кака"-съдийка Румяна Ченалова, се връща в СГС.

Апелативният съд отменя прекратяването на делото, подписано с от съдия Вера Чочкова (същата, която кандидатства за главен съдебен инспектор, а като съдия не бе съгласна с изненадващото споразумение на Волен Сидеров с прокуратурата, б.р.) не с друго, а със забележки дали е бил моментът за това, т.е. - дали не се е произнесла по същество, обявявайки прекратяването.

Тричленен състав на САС - Елена Каракашева, Десислав Любомиров и Вера Цветкова, приема за несъстоятелни доводите на прокуратурата, че съдия-докладчикът от СГС Чочкова е проявила предубеденост.

Съдия Чочкова беше нарекла тогава написаното от прокуратурата  "изначално неоснователни обвинения" (след като ВСС години пазеше като очите си съдия Ченалова, б.р.)

В новото постановление се говори за функционалния имунитет (за грешки на магистрат само във връзка с изпълнение на служебните му задължения), който например оправда Борислав Сарафов пред две съдилища за обиди на подчинени.

Ченалова бе изправена на съд от Софийската градска прокуратура за работата й като съдия по дело, което е гледала, между частната "ОЕТ Обединени енергийни търговци" и НЕК. Твърдението бе, че е дописвала протокола от заседанията, допуснала е делото без платена държавна такса, приела е копия, а не оригинали от документи и др. Прокуратурата тогава изброи, че с 14 отделни деяния, с които са нарушени ЗСВ и ГПК, тя е опитала да набави облага за ОЕТ. 

Определението на СГС е неправилно и назконосъобразно, приемат апелативните съдии. Но само по въпроса дали описаните от прокуратурата деяния могат да бъдат оценявани на този етап - предварителна проверка от съда.

Съдия Чочкова не е права и да твърди, че прокуратурата не е посочила наличието на умисъл и на т. нар. специална цел.

Така САС връща делото за ново разглеждане.