Две страни с „У“ са били главни теми за разговор днес между председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и американския финансист и филантроп от унгарски произход Джордж Сорос, съобщи говорител на Комисията.

Става дума за Унгария и Украйна. Юнкер приема Сорос ден, след като унгарският премиер Виктор Орбан обвини последния, че със спекулациите си на финансовите пазари е съсипал живота на милиони европейци. На дискусия в Европейския парламент депутати припомниха на Орбан, че в зората на политическата си кариера като антикомунист е бил стипендиант на Сорос.

Юнкер и Сорос днес са обсъдили бъдещето на Централноевропейския университет в Будапеща, който Сорос финансира. То е несигурно, след като нов унгарски закон изисква 25-годишното висше учебно заведение да бъде закрито, защото не е клон на съществуващ университет зад граница. В срещата е участвал и еврокомисарят по науката, изследванията и иновациите Карлуш Муедаш.

Орбан е в обсада от остри критики у дома и в Европа за този закон, който той вчера се опита да защити пред евродепутатите. Еврокомисията обяви, че законът противоречи на европейското право и вчера започна процедура за нарушение срещу Унгария заради него.

Запитан дали Юнкер не се смущава да приема Сорос след нападките на Орбан, говорителят на Комисията Маргаритис Схинас каза:

„Само председателят (на Комисията - б.р.) решава какъв ще бъде дневният му ред. Той няма навик да преговаря по него“.

За разговора по Украйна Схинас посочи, че и Комисията, и Сорос следят процеса на реформи в страната, но не даде други подробности.