Гърция и кредиторите ѝ са на път да финализират в края на май споразумение по втория етап на програмата ѝ за подпомагане от общо 86 милиарда евро, който ще отключи нов транш от спасителното кредитиране за страната, каза днес Йерун Дейселблум, председател на финансовите министри на Еврозоната (Еврогрупата).

"Надявам се да мога да докладвам пред вас за успешно приключване на втория преглед преди края на следващия месец, позволявайки доверието в гръцката икономика да се върне и Гърция да се присъедини  към другите страни от Еврозоната в техния процес на икономическо възстановяване", каза Дейселблум, финансов министър на Холандия, на сесия на Европейския парламент в Брюксел.

Приключването на втория преглед ще отключи кредитен транш, който ще позволи на Гърция да посрещне плащания по външния си дълг от 6 милиарда евро, чийто падеж е през юли.

На 7 април Гърция и кредиторите ѝ се споразумяха по принцип за предстоящи данъчни и пенсионни реформи, които правителството в Атина трябва да извърши през 2019 и 2020 г. Те включват разширяване на данъчната основа и намаляване на пенсиите и ще струват 2 на сто от БВП, като тежестта им се разпредели поравно между двете години. Предстои споразумението да бъде завършено технически и да получи политическо одобрение на ниво Еврогрупа.

Гърция е реформирала финансови си сектор, създавайки независим надзор и е завършила първия етап на амбициозна реформа на данъците и пенсиите, каза Дейселблум. Създадена е агенция за приватизация, хората и фирмите са върнали влоговете си в банките и те зависята по-малко от ликвидността, която Европейската централна банка им осигурява, добави председателят на Еврогрупата.

Фискално страната се представя по-добре от очакваното. На 17 април Евростат е отчел първичен излишък в бюджета на годишна база равен на 3,9 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП), каза той.

Според еврокомисаря по икономиката и финансите Пиер Московиси, ако Атина спази ангажиментите си по споразумението,  ще постигне залегналите в програмата ѝ фискални цели за първичния излишък от 1,75 на сто от БВП тази година и 3,5 на сто от БВП през следващата.

"Мисля, че десетгодишният период (предвиден в програмата – б.р.) с цел за първичния излишък от 3,5 на сто, трябва да бъде съкратен", каза Дейселблум.

В началото на изложението си пред евродепутатите той изрази съжаление за интервю пред германския „Франкфуртер алгемайне цайтунг“, където е цитиран да казва за гърците: „Не можеш да похарчиш всичко за жени и за алкохол и после да търсиш помощ“. Фразата отприщи порой от гневни реакции в цяла Европа.

"Много е жалко, защото не е това, което казах и което имах намерение да кажа", обясни днес Дейселблум пред евродепутатите. "Начинът, по който се изразих предизвика обида, за което много съжалявам. Никога не съм възнамерявал да обиждам хора. Работих през последните години да обединя Еврозоната и последното, което искам, е да причинявам нови разделения."