До края на годината ЕС ще направи първата си практическа крачка към по-дълбока интеграция в областта на отбраната, каза днес върховната представителка на европейската дипломация Федерика Могерини.

Държавите-членки работят над конкретни проекти, с които да поставят начало на първото в историята на съюза постоянно структурирано сътрудничество. Това е процедура, предвидена в Договора от Лисабон, която позволява на желаещите страни да се ангажират постоянно с общи отбранителни проекти и задачи.

„Мисля, че е възможно да се подготви почвата за вземане на решение за постоянно структурирано сътрудничество още тази година“, каза Могерини на пресконференция след неформална среща на министрите на отбраната на ЕС в малтийската столица Ла Валета.

„Не работим над политическа декларация, работим над нещо оперативно“, каза тя, отклонявайки въпрос за проектите на този етап.

„Този процес върви със скорост, които бих желала да има в други полета на европейската интеграция“, добави върховната представителка.

"Държавите-членки, чиито военни способности отговарят на по-високи критерии и които са поели по-обвързващи ангажименти в тази област с оглед на най-отговорните мисии, установяват постоянно структурирано сътрудничество в рамките на Съюза", се казва в Лисабонския договор. 

Желаещите да участват уведомяват Съвета на министрите и върховния представител. До три месеца Съветът с квалифицирано мнозинство приема решение, което установява постоянното структурирано сътрудничество и определя списъка на включените в него държави.

Сътрудничеството е отворено за нови участници. Всяка държава от ЕС, която пожелае по-късно да се приседини, може да го направи. За целта е необходимо одобрението на квалифицирано мнозинство от участващите в сътрудничеството страни.

Участничките трябва да могат да предоставят целеви бойни подразделения на национално ниво или в състава на многонационални бойни групи, да се ангажират с определено ниво на отбранителни разходи и да са готови за по-тясна координация на отбраната си с останалите.

Ако е необходимо, те трябва да преразгледат националните си процедури за вземане на решения в отбраната.