Ще има анекс към коалиционното споразумение между ГЕРБ и патриотите. И именно в него ще бъде вписано, че навсякъде ще има представител на едната политическа сила там, където ръководи другата.

Това каза тази сутрин пред БНТ Валери Симеонов, съпредседател на "Обединени патриоти", който подчерта, че нямало да има "капсулиране" както досега - примерно Министерството на земеделието да е на ДПС...

"Няма значение кой ще бъде министърът, заместникът ще бъде от другата политическа сила – единият. За да има едно споделяне на тежестта.

Влизаме заедно и поемаме цялата тежест и отговорност. Отговорността е обща. Другото е прекалено теснопартийно... Става някак си затворено, като че ли министерството е губерния на съответната партия", каза още Симеонов.

Лидерът на НФСБ ядосано повтори, че става въпрос не за друго, а именно за отговорност и всички различни определения го дразнят:

"И журналистите, и обществото да знаят, че не се правят никакви задкулисни договорки! Или както много гадно се изразяват в някои жълти издания – че се дели баница! Дели се една огромна отговорност. Една огромна смазваща отговорност за следващите 4 години", поясни той какво точно се дели.

И допълни, че това било, защото хората са свикнали политиците да бъдат лицемери, да бъдат прикрити, да има някакви сделки и договорки.

 "Ние не сме такива хора", декларира Симеонов.

Той обърна внимание, че имат програма, и то пълна, до 2021 г. В нея "всяка запетайка е обмисляна много внимателно".

Партньорът на ГЕРБ упорито отказа да обяви кои министерства биха поискали, защото едва вчера започнали темата в стаята си с Каракачанов и Волен Сидеров. А и не били личностите най-важното...

Той обаче е склонен да води политици на граничната бразда дори без да го желаят, стана ясно още от думите му. 

По повод нападките на президента Румен Радев - че оградата на места е едноредова, а платена за двуредова, той го посъветва да си проверява източниците. И надълго и нашироко описва възхищението си от "съоръжението" - "най-доброто нещо, което сме правили".

Очаквам тези обвинения, които бяха подхвърлени, да бъдат оттеглени - каза той по повод на Радев. - Оградата е такава, защото е проектирана едноредова – тя е със строително разрешение построена, издадена е за стопанисване на Гранична полиция като едноредова.

Аз имам лична амбиция поне ръководствата на политическите сили да ги натоваря – даже и против тяхното желание! Да видят за какво говорят, за какво става въпрос. Лично аз ще платя един полет на хеликоптера, ако трябва.

По повод случващото се в Македония Симеонов каза, че трябва да действаме много внимателно и дипломатично, за да не бъдем обвинени в "липса на безпристрастност".

"Вижте и Албания как внимателно действа. Да, реакцията на европейските институции е проалбанска, но ние сме съседи. Македония продължава в сърцето на всеки българин да бъде част от българската държава. И трябва много да се внимава – трябва да бъде насърчаван всеки опит за стабилизиране."