В резултат на интензивните валежи общински канал в Пещера, неподдържан и непочистван от години, е наводнил производствени сгради, складове и продукция. Това каза пред радио „Фокус” – Пазарджик Иван Натов, собственик на производствената база.

Проблемният канал не е поддържан от 2006 г. и е обрасъл. "Той създава постоянно проблеми, защото пропуска вода не само при покачване на нивото, но и през дъното на канала", казва Натов.

Съоръжението е дълбоко само около 1 м, постоянно тече вода в него и при дъждове прелива. Производствената сграда е по-ниско от нивото на канала, чието дъно пропуска вода. Водата влиза през стената и цялата сграда в момента е подгизнала. 450 квадратни метра от нея са абсолютно неизползваеми. "Всички стени миришат на мухъл, наводниха се два склада", оплаква се собственикът. Щетите му са за хиляди левове.

Натов много пъти е искал община Пещера да почисти съоръжението, но това не е станало.

"Имам снимки от 2007 г., направил съм такива и сега – след 7 години те са абсолютно същите. Трябва да се направи здраво дъно на канала, да се направи кофраж и 60-70 см стени, а също проблемният участък да се отведе към реката. Не се изискват много средства или работна ръка, за да се реши проблемът. Най-лошото, е че липсва и човешко отношение от страна на общинската управа. Никой не идва да каже - дайте със съвместни усилия да решим проблема, няма такова нещо", казва Натов.