Лични подробности за психическото състояние на преживял катастрофа човек, недомлъвки и яростна защита на главния прокурор предложи в участието си по бТВ тази сутрин представляващият ВСС Димитър Узунов. Магистратът, който беше заподозрян, че поддържа раболепна СМС комуникация с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов (както и в още доста работи), призова председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов „да не се прави на Многострадалната Геновева”.

Както Клуб Z писа, съдия №1 бе сред 6-имата членове на съвета, позволили си да внесат проект за образуване на проверка по ЦУМ гейт. Вместо това Панов се сдоби с "контраточка" в дневния ред, внесена пък от 11 от мнозинството - да бъдат проверени негови писма, с които изисква от нискоинстанционни съдилища протоколите от общите им събрания - дали са правени уговорки за предстоящия избор на членове на ВСС.

Часове след това вчера той беше посрещнат от маскирани младежи с истински агнешки главички в ръце пред сградата на Съвета, а по време на заседанието на кадровия орган 2 часа и половина беше обсъждан сигналът срещу него.

Мнозинството във ВСС в крайна сметка отхвърли предложението на опозицията дори да се направи проверка на Цацаров.

Узунов днес припомни доста "доблестно" това, което заяви и вчера на ВСС - как носил "на гръб" Лозан Панов, когато той претърпя катастрофа по време на кампанията за кандидат за ВКС, отказа се, а после премисли и оттегли отказа:

„Прави се на смелчага, а когато беше в болницата, се наложи да го нося на гръб от „Пирогов” до ВСС, да си оттегля молбата. Такъв нож, какъвто заби в моя гръб, по същия мръснишки долен начин заби в гърба на главния прокурор. Ходех в болницата, няма да споделям къде го намерих, в какво състояние го намерих, той се отказа, прекъснахме процедурата, молехме му се да продължи…  Той беше умрял от страх”, продължи Узунов.

На въпроса от какво е бил „умрял от страх” (и защо разказва целия сюжет), Узунов опита да избяга от темата, като цитира оценката на бившия служебен премиер (и бивш съветник на ДПС) Георги Близнашки по адрес на Панов, че: „Той е един пречупен човек.”

Представляващият ВСС „притопли” и друг стар скандал, в който определени "медии" под строй замесиха Лозан Панов, че се е срещал с адвокат Иван Тодоров - издател и професор по право.

„Убеждавам се във фалшивия морал на този човек – иска да знае какво е говорил главният прокурор в ЦУМ, но не иска да каже какво е говорил, кой го е завел под ръчичка в една известна адвокатска кантора в София, кантората на адвокат Тодоров. Всички колеги знаят какви интереси в кадруването има тази кантора, какъв голям материален интерес има.”

Всъщност, още в началото на миналата година Тодоров излезе пред медиите и заяви, че не е приемал Лозан Панов в кабинета си. С разпечатки от „Виваком” той доказа, че не използва мобилния телефон, от който гореспоменатите медийни кръгове твърдяха, че е писал есемеси на шефа на ВКС. При това на "шльокавица" , т.е. латиница с 4 вместо "ч"...

Представляващият ВСС призова медиите да разследват как са приключили делата, по които страна е кантората на адвокат Тодоров: "Аз не знам, питам този моралист (Лозан Панов - б.р.) да каже!"

Димитър Узунов омаловажи срещата на Сотир Цацаров с Георги Гергов и Сашо Дончев, като посочи, че „тези хора не са адвокати, не са страни по дела, не са криминално проявени” (мот-а-мо част от речта на Цацаров вчера, б.р.) – макар че и двамата много бързо след избухването на скандала се оказаха клиенти на прокуратурата по различни разследвания.

По думите на представляващия „така се е случило”, че срещата да не е в прокуратурата, а в частен офис. Узунов подчерта, че с вчерашния отказ на ВСС да проверява обстоятелствата около разговора...

„...показахме на олигархията, че този човек (Сотир Цацаров-б.р.) трябва да работи спо-кой-но!”