Държавните и правителствените ръководители на Европейския съюз ще обсъждат евентуално автоматично присъединяване на Северна Ирландия към ЕС, след като Брекзит завърши, с хипотезата, че сегашната британска провинция ще се обедини с Република Ирландия, предаде АФП, позовавайки се на европейски източници.

Ирландия е помолила 26-те си партньори в ЕС да приемата тази идея в хода на извънредна среща на върха в събота в Брюксел,  където няма да участва британската министър-председателка Тереза Мей. Лидерите ще обсъдят мандата за водене на преговорите за Брекзит.

„Очакваме в събота Ирландия да поиска към заключенията на Европейския съвет да бъде добавен пасаж, който постанавява, че в случай на обединения на острова Ирландия в рамката на мирното споразумение от Разпети петък (10 април 1998 г.) обединена Ирландия ще бъде членка на ЕС“, е казал през АФП днес източник от Европейския съвет.

Обратно, след като Брекзит завърши, Шотландия би трябвало да подаде официална молба за присъединяване към ЕС, ако един ден обяви независимост от Обединеното кралство.

Сегашната чернова за воденена преговорите за Брекзит, която 27-те трябва да приемат в събота, съдържа само общо споменаване на Северна Ирландия: „нужни са гъвкави и креативни решения да се избегне твърда граница“ между Република Ирландия и Северна Ирландия, посочва АФП.

Сега преминаването между двете части на острова е свободно, без граничен и митнически контрол.