Народното събрание гласува и прие единодушно декларация по повод събитията в Македония вчера, която осъжда остро насилието срещу техните колеги в парламента в Скопие и призовава към мъдрост и въздържане от всякакви провокации.

Всички 164 депутати, останали след парламентарния контрол, гласуваха единодушно "за" текста, предложен от лидерката на БСП Корнелия Нинова.

Ето го и него:

"Народното събрание на Република България изразява дълбока тревога от развитието на кризата в Република Македония. Нахлуването в сградата на парламента в Скопие и физическата атака срещу народни представители заслужават най-остро осъждане. Като парламентаристи смятаме, че агресията срещу нашите колеги е недопустимо посегателство върху институцията парламент и върху демокрацията. Насилието не може да бъде средство за разрешаване на политически спорове.

Надяваме се, че президентът на Република Македония и водещите политически сили ще предприемат действия за успокояване на напрежението и връщане в полето на политиката. Вярваме, че разрешаването на кризата е възможно само на основата на спазването на Конституцията и законите на страната.

Призоваваме към мъдрост и въздържане от всякакви провокации, които могат да ескалират до междуетнически конфликт. Това би имало тежки последици за Република Македония и ще се отрази на стабилността и перспективите за икономическо и социално развитие в региона.

Изразяваме подкрепа за държавното единство и териториалната цялост на Република Македония.

В рамките на предстоящото си председателството на Съвета на ЕС ще работи за ускоряване на процеса на присъединяването на държавите от Западните Балкани към Европейския съюз с цел гарантиране на мира и развитието в цяла Югоизточна Европа."

Преди това почти никой не опонира на лидерката на БСП, че става въпрос за надпартийна тема.

"Този въпрос не е партиен, това е въпросът за България. Не може да го изразяваме във фейсбук или в туитър. В парламента е мястото, където да изготвим обща национална позиция в защита на нашия интерес. Лесно поставяме разделителни линии, но днес става въпрос за националната ни сигурност."

Това заяви преди това лидерката на БСП (Бойко Борисов писа във фейсбук по темата още късно снощи, б.р.).

Тя предложи партиите в Народното събрание да подготвят обща декларация за случващото се в югозападната ни съседка.

Нинова отбеляза, че България трябва да работи за присъединяване на Западните Балкани към ЕС по време на председателството ни.

Председателят на парламента Димитър Главчев обяви след изказването на Нинова, че свиква след парламентарния контрол извънреден председателски съвет, на който да бъде обсъдена предложената декларация.

Каракачанов: Това са наши сънародници.

В Македония има не само 120 000 български граждани, но и още стотици хиляди с "българско етническо самосъзнание". Това заяви в декларация на ОП лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. 

"България не е страничен наблюдател, може да бъде много пряко замесена, ако проблемите в Македония се разраснат. В конкретния случай става въпрос за цинична борба за власт, в която и двете страни използват всякакви прийоми“, каза още Каракачанов. "Трябва да засилим каналите си на информация. МВР на българска територия трябва да внимава да не навлизат на територията на страната хора, които по някакъв начин могат да бъдат използвани за дестабилизиране на България и на други страни."

Според него е възможно при разрастване на конфронтациите в Македония там да се насочат хора "от този тип, каквито наблюдаваме в Близкия изток". А България трябва да е в активни разговори с всички, "които в момента си правят сметки".

Карадайъ: Да се вслушаме в доктор Доган

Крайните националисти са причината за напрежението в Македония, подчерта лидерът на ДПС в свое изказване. 

"ДПС винаги е подчертавало, че крайният национализъм, който разделя гражданите по етнически и религиозен признак, е опасен за всяка държава, а на Балканите е взривоопасен. Профилът на тези, които създават безредици и етническо противопоставяне в Македония, е същият като на крайните националисти в България. Дори има съвпадение и в имената на някои от политическите формации", заяви той, явно сравнявайки ВМРО и ВМРО-ДПНЕ.

Според него именно в това е опасността крайни националисти да бъдат толерирани или включвани във властта.

"Българският етнически модел в доктрина на д-р Ахмед Доган, отстоявана от ДПС при всички обстоятелства през последните десетилетия, е в основата на етническия мир в България. Но той изисква усилията не само на една партия и една етническа група, а на всички партии и етноси и цялото общество. Това е поуката за нас от събитията в съседна Македония. Призоваваме всички да прочетат посланието на г-н Доган от 16 март т.г."

Карадайъ явно визира изказването на Доган за "шантавия популизъм, националното самосъзнание и поливариантно моделиране на различните геополитически таргети".