Кола, която кара на уиски? Няма да е скоро, но компанията Celtic Renewables работи по въпроса, пише Би Би Си.

Фирмата, която е тръгнала от единбургския Университет "Нейпиър", е измислила процес за създаване на биогориво от бракуваната продукция на шотландските дестилерии.

Само 7% от това, което излиза от дестилериите, е уиски. Останалото са най-различни субпродукти, включително и чисти отпадъци.

Всяка година се трупат хиляди тонове "помия" от ечемичени зърна, както и милиони литри от остатъчна течност, наречена "казанна бира". И двете са богати на точно такива захари, от които уискито няма нужда. Процесът, създаден от Celtic Renewables, смесва двата остатъчни продукта и използва бактериии Clostridium, за да предизвика вторична ферментация.

Според създателя на компанията проф. Мартин Тангни, като резултат от ферментацията се получава биобутанол - гориво, което може да се използва от автомобилите с "бензинови" двегатели без да се налага тяхното преоборудване.

Продуктът е получен в лабораторни условия, сега започва неговото изпробване на индустрална основа в Белгия, в завода на компанията Bio Base Europe в Гент.

Изграждането на допълнителна производствена мощност там е станало с помощта на грант от 1,2 млн. лири, по-голямата част от който идва от британското правителство.

Ако продукцията е успешна, Celtic Renewables смята да изгради собствен завод в Шотландия, като ползва средства от фонда на Министерството на транспорта на Великобритания, в който има 25 млн. лири за подобни проекти.