Европейският съюз осъди днес снощното насилие в македонския парламент и напомни, че страната се нуждае от реформи, за да продължи с европейската си интеграция.

Той посочи и че македонското вътрешно министерство е позволило тълпа от гневни националисти да нахлуе в събранието и да бие депутати начело с лидера на социалдемократите Зоран Заев.

„Осъждаме най-строго продължаващите атаки срещу членове на парламента в Скопие“, казаха с съвместно изявление върховната представителка на европейската дипломация Федерика Могерини и еврокомисарят по политиката на съседство и преговорите за разширяване Йоханес Хаан.

Те подчертаха,  че актовете на насилие в парламента са „напълно неприемливи“ и напомниха на македонското вътрешно министерство, че е длъжно да гарантира сигурността на парламента и на депутатите.

Безредиците започнаха, малко след като социалдемократите и албанските партии гласуваха да изберат Талат Джафери за председател на парламента. Той е първият етнически албанец да оглави тази институция в историята на страната.

„Демокрацията трябва да следва пътя си. Отбелязваме положително избора на Талат Джафери за председател на парламента“, се казва в изявлението.

То посочва, че политическият диалог е единственият път напред и призовава всички участници в процеса „да спазват конституцията на страната и да действат в духа на демократичните принципи, приличието и здравия разум“.

Македония е в поредния пристъп на продължаваща от години политическа криза. Доскоро управлявалата ВМРО-ДПМНЕ на бившия премиер Никола Груевски беше първа на изборите миналия декември, но няма достатъчно мнозинство да сформира правителство.

Социалдемократите и албанците имат такова мнозинство, но президентът Георге Иванов отказва да им даде мандат, защото според него и подкрепящите го националисти това би позволило на съседна Албания за се меси във вътрешните работи на Македония.

„Бившата югославска република Македония е страна-кандидатка и Европейският съюз е готов да работи с парламента върху необходимите реформи, за да се придвижи страната напред по европейския си път“, казаха още Могерини и Хаан.