Дали и за какво на ГЕРБ ще им се наложи да опрат до алтернативно мнозинство или до систематична коалиция в бъдещия управленски мандат? Това един от въпросите, възникващи в седмицата, в която се очаква окончателно да бъде съставен новият кабинет, в който освен ГЕРБ ще влязат и "Обединените патриоти". С уточнението, че при този въпрос не става дума за консенсусни теми, свързани с европредседателството да речем, по които се очаква единодушна подкрепа от всички партии.

Когато се заговори за търсене на подкрепа от ГЕРБ извън управляващото мнозинство, съмненията някак естествено се насочват към ДПС. За разлика от предишни парламенти обаче сега двете партии нямат повече от 121 депутати - ГЕРБ са с 95, а ДПС с 24, след като Ангел Исаев бе изключен от парламентарната група на движението.

В миналия парламент най-ярките примери за съвместно гласуване на ГЕРБ и ДПС бяха поне два. Единият бе, когато двете партии заедно запазиха плоския данък. Тогава представители на движението заявиха, че без тях не може да има ценностно мнозинство. И бяха съвсем прави.

Другият бе гласуването, с което пари от частни пенсионни фондове бяха прехвърлени към НОИ. Продължителните дебати по това гласуване бяха надзиравани лично от Делян Пеевски - едно от малкото му появявания в парламента и може би единствения случай, когато той прекара в пленарната зала целия ден.

В този мандат на ГЕРБ няма да им се налага да бранят плоския данък с помощта на ДПС, освен ако патриотите по някаква причина не решат да не се придържат към програмните приоритети на управляващата коалиция. В тях е записано, че преките данъци няма да се променят.

В споразумението между ГЕРБ и патриотите е записано, че се допуска да се търси подкрепа от други партии по въпроси, по които двата субекта в коалицията не са се договорили. Най-сериозният пример за такъв въпрос е този за въвеждането на мажоритарни избори за депутати, каквато бе волята на 2,5 млн. български граждани на проведения референдум, иницииран от екипа на "Шоуто на Слави". От ГЕРБ заявиха, че отстояват мажоритарен вот в два тура, докато патриотите са категорично против.

Трудно обаче герберите ще намерят подкрепа за мажоритарен вот в два тура от страна на ДПС. Както и в която и да е друга парламентарна партия, всъщност. Представителите на ГЕРБ неведнъж са доказвали, че те самите също са против мажоритарен вот или поне силен мажоритарен елемент. Съмненията, че промяната в тяхната позиция не е нищо друго, освен опит да се възползват от обществените настроения, са напълно основателни.

Ако изобщо има случаи, по които ГЕРБ и ДПС ще гласуват заедно, то очевидно те ще са свързани с прокарване на лобистки закони. Така, както бе в случая с парите на частните пенсионни фондове в миналия мандат. Приемането на подобни закони обаче няма как да стане без помощта на други парламентарни групи. Тя може да не се изразява в подкрепа чрез гласуване, може да бъде само под формата на отсъствие от залата, за да могат ГЕРБ и ДПС да приемат един или друг текст.