Декларация от кмета, председателя на общинския съвет на Велинград, шефовете на местното водоразпределително дружество и регионалното сдружение на хотелиерите и ресторантьорите клейми РЗИ- Пазарджик. И в частност нейната шефка д-р Фани Петрова, която според подписалите, руши имиджа на най-известната СПА дестинация у нас и на Балканите.

Адресати са Министерският съвет, туристическото ведомство, окръжната прокуратура, гостите и жителите на родопския курорт, медиите.

„Не съществува никаква опасност за здравето на населението и гостите на Велинград.

Изявленията на д-р Фани Петрова целят да прикрие собственото й бездействие и пасивност на ръководената от нея служба във връзка с обявяването на сроковете за резултатите от пробите на водата на територията на община Велинград.

(Прокуратурата образува проверки за забавеното изнасяне на данни срещу чиновници на различни места в страната, б.р.)

Твърденията на директора на РЗИ-Пазарджик нанасят големи щети върху образа на Велинград като най-известната СПА дестинация в България и на Балканския полуостров. Категорично протестираме срещу опита да се прикрие чиновническа некомпетентност и небрежност при изпълнение на служебните задължения.

Във водопроводната мрежа на Велинград не постъпват никакви количества вода, в които да има открито замърсяване нито с уран, нито с други вредни за здравето на населението вещества.

Състоянието и химичният състав на подаваната към водопроводната мрежа на Община Велинград вода се следи ежедневно.

Ръководството на община Велинград и населението на общината от години водят борба за недопускане на добив на цветни метали в непосредствена близост до питейни водоизточници на града поради опасност от непредвидими последствия за здравето на хората и природата на региона", пише в обръщението на градоначалника Костадин Коев.