"През първите 100 дни от управлението на Доналд Тръмп не изпаднахме в нирваната, която той ни обеща, но и не се оказахме в антиутопия."

Така в. "Вашингтон пост" коментира постиженията на новия президент на САЩ. Днес се навършват точно 100 дни от встъпването му в длъжност.

Според изданието трябва да бъдем благодарни на Конгреса на САЩ, съдиите, бюджедната комисия на Конгреса, американските граждани, а също така на избирателите в Холандия и Франция.

Тръмп не скъса още в първия си ден в Белия дом НАФТА - Северноамериканското споразумение за свободна търговия, ядрената сделка с Иран или Парижкото споразумение за климатичните промени. Не се отказа от НАТО и не се сприятели с руския си колега Владимир Путин. Назначи на важни постове трезвомислещи помощници.

Разбира се, мандатът на Тръмп започна със серия от гафове.

Първо той издаде указ за ограничаване на имиграцията от няколко страни с преобладаващо мюсюлманско население. Той обаче бе блокиран от федерален съдия. Преработеният и облекчен указ също бе блокиран.

Тръмп обеща да построи стена по границата с Мексико. Пари от бюджета засега не са намерени. А Мексико не желае да плаща за това начинание, както поиска Тръмп.

Майкъл Флин издържа само 24 дни на поста съветник по националната сигурност. Той бе принуден да подаде оставка, след като бе уличен в контакти с руския посланик в САЩ и обсъждане на евентуално вдигане на американските санкции срещу Москва.

Във връзки с Русия бе уличен и главният прокурор Джеф Сешънс.

Отделно Тръмп не крие недоволството си от разузнавателните агенции заради подозренията им, че Русия се е намесила чрез хакерски атаки и дезинформация в спечелените от него президентски избори. Той твърди, че не може да има такова нещо.

Тръмп се препъна и с едно от главните си обещания - да отмени Закона за достъпно здравеопазване, известен още като "Обамакеър". Дори някои от републиканците се противопоставиха на тази стъпка.

С приближаването на първите 100 дни Тръмп имаше най-ниския в историята на САЩ президентски рейтинг. На фона на гафовете като че ли бе позабравена заплахата му да наложи 35% данък за фирми, които изнасят производства от САЩ, и обещанието за данъчни облекчения на тези, които го върнат в пределите на страната.

А само през февруари тази година в Съединените щати са създадени 235 000 работни места, съобщи Би Би Си. Обещанието на Тръмп е за 10 години да бъдат създадени 10 милиона работни места.

Данните от февруари говорят сами по себе си. Тръмп спечели благодарение най-вече на "сините якички". Това са жители на Ръждивия пояс - район в североизточната част на САЩ, където хората масово останаха без работа заради затварянето на предприятие или изнасянето на производството в чужбина.

В сряда Тръмп обяви намерението си за радикално намаляване на данъците. Основното нововъведение ще бъде премахването на 7 категории ставки за доходите на физическите лица и замяната им само с три - съответно 10, 25 и 35 на сто.

Редица експерти побързаха да разкритикуват Тръмп и да заявят, че това само ще увеличи бюджетния дефицит. Президентът обаче смята, че предоговарянето на редица търговски споразумения и сключването на по-изгодни за САЩ такива, съчетани с икономически растеж, ще донесат повече пари от разходите.

В началото на април Тръмп нареди въздушни удари в Сирия, с което охрлади ентусиазма на Русия от избирането му. Ударите бяха в отговор на атаките с химическо оръжие, извършени срещу бунтовниците и цивилното население от силите на Башар Асад.

От седмица насам Тръмп втвърди тона към Северна Корея и прати към полуострова самолетоносач и ядрена подводница.

Стоте дни на Тръмп се характеризират с преминаване от една крайност в друга, коментира в. "Фигаро".

"По време на предизборната си кампания Тръмп разтръби за плана за стодневна битка, за да върне на Америка нейното величие. Днес той смята този ориентир за "смехотворен"... Всъщност Тръмп откри за себе си, че президентът на САЩ тяма пълна свобода на действие и че това е тежко бреме. Изобщо, това съвсем не е "бизнес" като другите. Оказва се, че САЩ са хиляда пъти по-големи от най-голямото предприятие в света", изтъква журналистът Арно дьо Ла Гранж.