Бившият енергиен министър Румен Овчаров коментира  пред бТВ нападките на Георги Гергов срещу него. Той каза, че поведението на пловдивския бизнесмен в историята около срещата между главния прокурор Сотир Цацаров и издателя на "Сега" Сашо Дончев му прилича на онзи виц, в който един българин би принуден да изяде боя, да изближе солта и накрая все пак да даде и парите.

"Той реши да хвърли мен на кучетата, за да излезе целия в бяло. Не съм участвал в сценарий, нито бих участвал. Не съм изпълнявал аз поръчката на Сотир Цацаров да каня Сашо Дончев", каза Овчаров.

И обясни, че се вижда с Корнелия Нинова "по веднъж на месец". После изтъкна, че решението за отстраняването на Гергов от Изпълнителното бюро на БСП си е на лидерката. Овчаров определи срещата в ЦУМ като "типично проявление на паралелна държава"

"Представител на една от най-важните институции в България се опитва да си урежда отношенията с издател на вестник. И в двата случая Гергов е там. Той е механизмът. Гергов изрови всички гнусотии. Директно заплаши Нинова, че ще я разследва с прокуратурата", каза Овчаров.

Той допълни, че и делата срещу него са, за да има "обеца на ухото"  и допълни, че днес му е била връчена и трета призовка от прокуратурата.

Според Овчаров олигарсите в България са Бойко Борисов и Делян Пеевски, като техният гръб се пази от главния прокурор.

"Жоро Гергов беше включен с идеята да укротява БСП, за да я направи съвместима с идеите на Бойко Борисов за управление на държавата. Очевидно някой е решил, че аз съм човекът, който пречи на това. Няма да има обвинения нито срещу Пеевски, нито срещу Борисов, нито срещу Гергов", прогнозира Овчаров.

Той нарече бившия ни посланик в Москва Илиян Василев "лъжец" заради това, че той пък го е определил като масон.

"Не съм в дъното на никаква мафия. Който твърди, че има енергийна мафия трябва първо да го докаже", каза още Овчаров.

Той изтъкна, че ако нещо позитивно се случва в БСП то е заради Нинова и нейните противници го знаят.

Овчаров коментира и преговорите между ЕК и "Газпром". Според него всяко предоговаряне е свързано с риск - да се постигнат по-добри условия или да развали това, което вече е постигнато.