Звучи невероятно, но е факт: офицер от Бундесвера се представял в продължение на година и половина за сирийски бежанец. Под фалшива самоличност той поискал политическо убежище и очевидно планирал терористичен акт с дяснорадикална мотивация. 28-годишният германски старши лейтенант от Офенбах е бил арестуван в сряда по време на обучение на Бундесвера в Хамелбург. Предполага се, че е искал да извърши атентат, чрез който да дискредитира бежанците и кандидатите за политическо убежище в Германия.

Междувременно стана известно, че офицерът, когото медиите представят под името Франко А., не е действал сам. Помагал му е 24-годишен студент, който също е арестуван. Прокуратурата обвинява офицера, че е планирал „тежко престъпление, застрашаващо държавата, подтикван от ксенофобски мотиви”. С оръжие, което бил укрил във Виена, арестуваният по всяка вероятност е планирал престъпление от порядъка на атентат, както се изразява прокуратурата.

Двоен живот

Офицерът е бил стациониран в специална част във френското селище Илкирш и още преди три месеца попаднал в полезрението на правоохранителните органи. Подготвяйки атентата, той укрил пистолет в една тоалетна на виенското летище. Когато няколко дни по-късно, на 3 февруари, отишъл да вземе оръжието, австрийските власти го арестували на място. Тогава обаче все още нямало достатъчно основания за задържане - налице било единствено незаконно притежание на оръжие, което се наказва само с глоба. Пистолетът не бил от арсенала на Бундесвера.

Когато обаче проверили пръстовите отпечатъци на офицера, разследващите не могли да повярват на очите си: същият човек бил регистриран като сирийски бежанец. През декември 2015 година той се явил под фалшиво име в приемателния център за бежанци в град Гийсен, а през януари 2016 година подал молба за политическо убежище в друг приемателен център в Бавария. В молбата за политическо убежище той вписал името Давид Бенжамин, а „биографията” на този Давид звучи доста странно: бил сирийски християнин от френски произход, който през 2015 година минал пеша целия Балкански маршрут. Документи нямал.

Изслушването му се състояло на френски. Властите му повярвали, макар че очевидно не говорел арабски. В момента още не е ясно как изобщо е било възможно да му повярват, че е сирийски бежанец, казва и говорителката на прокуратурата. Тъй или иначе, предрешеният офицер получил място в приют за бежанци и дори ползвал финансови помощи.

Как ли обаче един офицер, стациониран във Франция, може едновременно да пребивава като сирийски бежанец в Германия? Полицейска говорителка твърди, че той просто е водил двоен живот: бил е както офицер, така и - в свободното си време - бежанец.

Изолиран случай или таен план?

През изминалите дни 90 полицейски служители от Германия, Австрия и Франция извършиха обиски в 16 жилища и сгради на Бундесвера - и откриха още улики. Анализът на мобилния телефон на офицера показал, че е действал с ксенофобска мотивация: в един чат той многократно насъсквал срещу мюсюлманите и кандидатите за убежище. През телефона полицията стигнала и до 24-годишния студент и предполагаем съучастник на Франко А., у когото били открити сигнални ракети и други забранени от закона предмети и вещества.

След ареста на офицера политици от партията на Зелените призоваха да се разследва въпросът дали това е изолиран случай или пък крайно десните в Германия следват стратегически план: да извършват престъпления, а после да хвърлят вината върху бежанците.

Текстът е публикуван в "Дойче веле".