Повечето хора ще се съгласят, че да си бъркаш в носа, не е много културно и не е приятна гледка отстрани. А да похапваш съдържанието - вече е направо гадничко.

Въпреки това този лош навик никак не е рядко срещан, особено при децата. Една от честите реплики, които майките повтарят наред с "Измий си ръцете", "Обуй си пантофите" и т. н,. е "Не си бъркай в носа". Но нищо не може да спре децата от опознавателни действия из този човешки орган. И в опитване на това, което съдържа той.

Но науката е затова, за да ни изненадва. Според ново изследване да се ядат сополите е полезно и даже трябва да окуражаваме децата да го правят, съобщава "Индипендънт".

Причината е, че носните секрети всъщност носят ползи за нашето здраве и може да са важни при израстването на децата.

Според резултатите от изследването секретите от носа съдържат слюнчени муцини, които са сериозна бариера срещу причинителите на кариеси (основно микроорганизма Streptococcus mutans).

Учените дори обмислят как да започнат да произвеждат по изкуствен начин синтетичен мукус, който може да е под формата на дъвка или паста за зъби, за да действа предпазващо срещу кариесите.

Катарина Рибек, доцент в департамента по биологично инженерство на Масачузетския технологичен университет, която е един от авторите на изследването, смята, че синтетичните муцини може да са добра алтернатива на антибиотиците в някои случаи, тъй като помагат да се предотвратят инфекции.

Нещо повече има доказателства, че мукусът в сополите може да защитава срещу респираторни инфекции, стомашна язва и ХИВ.

Австрийският белодробен специалист проф. Фридрих Бишингер вярва, че хората, които бъркат в носа си са здрави, щастливи и в хармония с телата си. 

"Яденето на сухите корички е чудесен начин да заздравите имунната си система. От медицинска гледна точка това е съвсем логично и е нещо съвсем нормално", смята той.

"Носът е филтър, в който се събират много бактерии и когато тези съставки отидат в червата, действат като лекарство", допълва специалистът.

Според него трябва да се откажем от социалната стигма по отношение на секретите от носа и родителите даже трябва да насърчават децата си да хапват от съдържанието на носовете си.