Президентът Румен Радев защити избора на шведския "Грипен" за нов многоцелеви изтребител, одобрен от служебното правителство. По повод твърденията на бившия зам.-министър на отбраната, сега депутат от ГЕРБ Валентин Радев, че сделката е предрешена, държавният глава заяви:

"Когато се комбинират къса памет с невежество, се получават нелепи коментари", каза Радев, цитиран от Дарик.

Става въпрос за това, че "Грипен" бе гласуван в края на мандата от служебното правителство за нов изтребител на Българската армия, но според експерти това всъщност е изборът на Радев. 

"Процесът за избор на нов многоцелеви изтребител за българските ВВС е разписан в пътната карта към проекта за инвестиционен разход, който бе приет с решение на парламента от 2 юни м.г.", припомни президентът и добави, че министърът на отбраната от тогавашното правителство Николай Ненчев е разписал искането за предоставяне на офертата, в която ясно е описана методиката за избор - критерии, показатели и срокове.

Румен Радев обясни, че в момента стриктно се следват приетите (от Николай Ненчев, б.р.) стъпки, така че да се отговори на критериите в търга.

"Спазват се всички принципи за обективност, прозрачност, равнопоставеност. Добре е хората да помнят какво са гласували, приемали и подписвали", каза още той.

Според президента решение на следващото правителство е дали ще приеме оценката и класирането на междуведомствената комисия, която е изготвила военнотехническата експертиза.

"Ако ще има друго политическо решение, то ще прегази военнотехническата експертиза. В такъв случай да излязат и да го обосноват", категоричен беше главнокомандващият.

Той изгледа днес на живо полета на многоцелевите ударни изтребители F-35 на ВВС на САЩ, които кацнаха в авиобазата в Граф Игнатиево.

"Такива самолети скоро няма да имаме", заключи държавният глава.