Кубрат Пулев надви Кевин Джонсън (САЩ) по точки с 3:0 гласа след 12 рунда в мач за интерконтиненталната титла на Световната боксова асоциация (WBA) в тежка категория в столичната зала "Арена Армеец".

Американецът започна по-добре, но след това Кобрата успя да се наложи с методична игра. Цяло чудо е, че при толкова удари Джонсън остана на краката си. Той отнесе много бой и потвърди славата си на боксьор, който трудно губи с нокаут.

Единствено Антъни Джошуа, който утре ще спори с Владимир Кличко за световната титла на стадион "Уембли", е успявал да свали Кевин Джонсън.

Тази вечер коравият янки се спаси с клинчове, феноменална защита и уникален дух.

Това бе основният мач в галавечерта в почти пълната арена. Девет срещи се играха по-рано, последната от които между Тервел Пулев и поляка Якуб Войчик. По-малкият брат спечели с технически нокаут в третия рунд 3-тата си победа като професионалист - всичките са приключили преждевременно.

Пулев бе доста по-силен от Войчик - още от първия рунд се видя, че класата му не е висока. Бронзовият олимпийски медалист от "Лондон 2012" свали два пъти Войчик и преди това да стане за трети, съдията на ринга прекрати срещата.

Така дойде време за голямото шоу - Кубрат Пулев срещу Кевин Джонсън. 

Кобрата излезе втори на ринга под звуците на дискотечния вариант на "Притури се планината". Последваха химните на САЩ и България.

Вижте как протече двубоят рунд по рунд. 

I рунд

Предпазливо начало за Кобрата. Нещо, което той обеща още в средата на седмицата. Кевин Джонсън пласира два тежки удара в главата на Пулев. Залата ехти "българи, юнаци". Кобрата вкара прави удари и крошета. Добро начало за Джонсън.

II рунд

Силно начало за Пулев във втория рунд. След това обаче Джонсън отвърна с прави удари. Кубрат играе малко сковано, докато съперникът му е по-отпуснат. В края на рунда българинът успя да пласира успешни удари в тялото и главата на наперения янки. Той обаче печели и тази част.

III рунд

Отлична защита на Джонсън до момента. Стратегията на Пулев обаче явно почива на по-дълъг мач. В средата на рунда Кобрата взе превес, но след това Джонсън отвърна. В края на частта нашият боксьор отново притисна противника си. Рунд за Пулев!

IV рунд

Размяна на удари. Джонсън излезе от защитата и беше много по-агресивен. Този път Кобрата изчакваше. Равностоен рунд, в който ще се запомни едно ляво кроше на българина.

V рунд

Ново ляво кроше на Кобрата, който премина в настъпление, но без да рискува много. Той принуди Кевин да се брани. Двамата размениха удари, но Пулев успя да вкара повече и по-чисти. Категоричен рунд в полза на българския гигант. До това време в предишния си мач в края на миналата година срещу Самюел Питър нашият състезател вече бе спечелил и даваше интервюта. Сега ще трябва да се изпоти повече.

VI рунд

Страхотен ляв прав в полза на Кобрата. Явно тактиката на Кубрат се базира на това да измори съперника си. Имамеше моменти, в които Джонсън атакуваше в рунда. Равностоен рунд - още един. Все пак българинът имаше силен финал.

VII рунд

Много силно дясно кроше в главата на Пулев. Той отвърна с ляво, две десни и пак ляво. Пулев притисна Джонсън във важетата. И завърши с ляв прав. Рунд за Кубрат, макар и с минимален аванс.

VIII рунд

Джонсън навежда главата си всеки път, когато е притиснат. Това е рундът, в който Пулев атакуваше най-отчетливо. Той пласира много удари в главата на Кевин Джонсън, който изглежда все по-уморен. Кобрата получи официално предупреждение за нечиста игра, но въпреки това спечели рунда убедително.

IX рунд

Настъплението на Кубрат продължава. Страхотен десен прав в главата на Кевин, който не трепна. И отвърна със серия в главата и тялото на Пулев. Кобрата обаче атакува вихрено, подкрепян френетично от публиката. Явно Кубрат тръгна да търси нокаут. Джонсън обаче играе все по-нечисто, като постоянно навежда главата си и пречи на своя съперник. Равностоен рунд. 

X рунд

Последно предупреждение за Пулев, заради това че удря Джонсън в главата отзад. Джонсън също понася предупреждение заради навеждането на главата. В средата на рунда Кубрат бе близо поне до нокдаун, американецът имаше сериозни проблеми във въжетата. Цяло чудо е как Джонсън удържа! Гонгът го спаси. Лицето на американеца е леко обезобразено.

XI рунд

Кобрата тръгна в настъпление още от първите секунди. Джонсън едва се държи на краката си, но въпреки това някаква сила го държи прав. Той дори намери дух да отвърне с дясно кроше в главата на Пулев. Последва и ляво кроше. Джонсън всячески пречи на Пулев, като влиза в клинчове. Пореден рунд за Кобрата след много силен финал. Предстои последен рунд.

XII рунд

Както в предишната  част, Пулев атакува мощно с арсенал от удари. Джонсън само се брани. Този човек е уникално устойчив. В последните рундове срещата е преследване. Край на мача! Джонсън е герой!

Кубрат Пулев печели по точки с 3:0 съдийски гласа!