Не започва война между ГЕРБ и президента Румен Радев, защото от партията на Бойко Борисов винаги са уважавали институциите. Но пък повече уважавали истината...

Така Димитър Главчев - председател на парламента, отговори в „Панорама” на въпрос за първия възникнал конфликт, откакто е ясно, че кабинетът отново ще е на Бойко Борисов – този за покупката на изтребители „Грипен”.

"Нямаше да затвори магазинът за изтребители, за да се бърза толкова с тази сделка", коментира Главчев с усмивка решението на служебното правителство в предпосления му ден.

По повод случващото се в Македония той каза, че голямата разлика между нас и тях е, че когато е имало резултат от референдум, плюс президентски избори, ГЕРБ са подали оставка и са отишли на избори - и това е вярното поведение.

Той даде пример с провеждането на референдум в Италия и окачестви това като „европейския стил”.

"Разликата между България и Македония е в европейския стил. И няма как да е иначе – тъй като Бългрия е член на ЕС", каза Главчев. "Вижте само, че и тримата – и Георге Иванов, и Груевски,  и Заев се обадиха на Бойко Борисов", тбеляза той.

На въпрос за критиките на опозицията, че са неглижирали блиц-контрола на Народното събрание в БНТ2 той каза, че това е била „форма на реклама на управлението”

"Това са въпроси без конкретика", каза още председателят на НС.

А на ГЕРБ тази реклама не им трябвала – защото тях ги съдят по делата.

На въпрос - какво ще правят при криза и че мнозинството се крепи "на 2-3 гласа", той каза, че в новото коалиционно споразумение и анекса ще бъдат записани всички задължения, които имат патриотите, при това при пълен мандат – 4 години:

"Вярваме, че ще получим голяма подкрепа и от голяма част от останалите партии по общонационални теми."

Според Главчев не е станало ясно защо е нямало разбиране за председателското място в Народното събрание и за това вицепремиерът от БСП Деница Златева да продължи своята успешна дейност.

Разминаването между дневния ред на политиците с този на гражданите отваря ниша за настаняване на популисти, каза още Главчев.