Държавните и правителствените ръководители на 27 страни от ЕС се събират днес в Брюксел на извънреден Европейски съвет, който трябва да одобри насоките за водене на преговори с Великобритания, която преди месец поиска официално да напусне ЕС.

Президентът Румен Радев ще представлява България на срещата. В нея няма да участва британската министър-председателка Тереза Мей. Договорът на ЕС не допуска желаещата да излезе от него страна да присъства на обсъжданията на останалите по този въпрос.

В черновата на насоките ЕС на 27-те заявява, че ще преговаря за бъдещите си отношения с Обединеното кралство, едва след като сключи споразумението си за раздялата с него, за което договорът дава срок от две години. 

"Няма да обсъждаме нашите бъдещи отношения с Обединеното кралство, докато не постигнем достатъчен напредък по главните въпроси, свързани с оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС", каза в поканата към националните лидери председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

"Това не е само въпрос на тактика, но - предвид ограничената времева рамка, която имаме, за да приключим преговорите - това е единственият възможен подход. С други думи, преди да обсъждаме нашето бъдеще, първо трябва да уредим нашето минало".

"Да бъдем последователни. Първо да решим как ще се разделим. После ще говорим за бъдещите ни отношения", каза на влизане в срещата председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

През изминалата седмица Мей коментира, че останалите 27 страни от ЕС са се обединили срещу страната ѝ. Поводът беше предупреждение от германската канцлерка Ангела Меркел, че Великобритания не бива да си прави илюзии за хода и резултата от преговорите.

"Трета страна не може да има същите права, да не говорим за по-големи, от държавите-членки", каза Меркел пред Бундестага. "Това може да изглежда очевидно, но трябва да заявя ясно, че някои в Обединеното кралство изглежда имат илюзии по този въпрос. Губят си времето".

"Никой не е против Обединеното кралство", каза днес на пресконференция председателят на Европейския парламент Антонио Таяни. "Да кажеш, че да си извън ЕС, е по-зле, отколкото да си вътре, не е атака срещу Обединеното кралство. То иска да напусне. ЕС не го тика навън. Ние имаме единна позиция, но да имаш единна позиция, не означава, че сме против Обединеното кралство".

Като приоритетни теми на преговорите в насоките са определени статутът на европейските граждани в Обединеното кралство и на британските граждани в ЕС; погасяването на задълженията на Великобритания към дългосрочния бюджет на ЕС до и след 2020 година (оценявани в момента за приблизително 60 милиарда евро) и решение за бъдещия граничен и митнически режим между британската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия, която остава в Европейския съюз. 

До юни месец се очаква и 27-те да решат къде ще бъдат преместени две агенции на ЕС, чийто домакин сега е Великобритания - Европейския банков орган и Европейската агенция по лекарствата.

ЕС иска Великобритания да спазва юрисдикцията на Съда на ЕС в Люксембург до момента, в който напусне съюза. По искане на Франция в насоките се казва, че евентуалното бъдещо търговско споразумение между ЕС и Великобритания няма да обхваща ключовия за нея финансов сектор. Ако иска достъп до единния пазар на ЕС, Обединеното кралство трябва да спазва неговите правила, е позицията на 27-те.

"Обединеното кралство утре ще има по-лоша позиция в Европа, отколкото има сега", каза на влизане в Европейския съвет френският президент Франсоа Оланд.

Германският финансов министър Волфганг Шойбле подчерта в интервю пред прес групата "Функе медиен", че в развода нищо няма да се размине гратис на Лондон.

"Няма безплатен обяд. Британците трябва да го знаят", каза Шойбле. "Не искаме да отслабваме Обединеното кралство. Но също не искаме останалата част от Европа да бъде отслабена. След излизането си Обединеното кралство не бива да получава предимства, които други страни нямат".

Очаква се преговорите да започнат, когато бъде сформирано новото британско правителство след предсрочните избори в кралството насрочени за 8 юни. Преди това на 22 май Съветът на министрите по европейските въпроси трябва да приеме директиви за водене на преговорите основаващи се на днешните насоки. 

Очаква се лидерите да приемат две декларации към насоките - че преговорите за Брекзит не могат да бъдат прецедент за други подобни ситуации и че при евентуално бъдещото обединение на Република Ирландия и Северна Ирландия обединената страна ще бъде автоматично членка на ЕС.

Българското председателство на ЕС в първата половина на 2018 година ще съвпадне с втората фаза на преговорите. Що се отнася до страната ни те пряко засягат 65 000 българи, които живеят в Обединеното кралство и 311 британци, които работят в България. 

Великобритания за момента дава 14 на сто от приходите в бюджета на ЕС. Българското финансово министерство е изчислило, че годишната вноска на България в бюджета на ЕС (понастоящем от близо 400 милиона евро) може да се увеличи с между 5 милиона и 50 милиона евро, ако Великобритания не признае или признае частично задълженията си към многогодишната финансова рамка на ЕС и се наложи останалите държави-членки да компенсират нейния дял от приходите. Вноската няма да се измени, ако Обединеното кралство приеме изцяло сметката за напускане, която 27-те ще му представят.