Всеки магистрат има право на личен живот.

С тези думи председателят на етичната комисия към прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) Ясен Тодоров продължи пред бТВ защитата си на главния прокурор Сотир Цацаров. В четвъртък ВСС отказа да започне проверка на фактите и обстоятелствата около срещата на Сотир Цацаров с бизнесмените Георги Гергов и Сашо Дончев. Тя е била по покана на Гергов и проведена в неговия офис в ЦУМ, а по думите на Дончев, главният прокурор е задавал въпроси за подкрепяни от него критични медии.

Според Тодоров, проблем в самата среща няма, а въпросът е доколко личните контакти влияят върху интегритета и действията му като магистрат.

Довечера съм на мач. На този мач до мен ще бъде Даниел Боримиров. Някой може да каже, че съм човек на Таки. От другата страна може да бъде Иво Тонев – някой ще каже, че съм човек на Бойко Борисов. Може да бъде и Камен Костадинов от ДПС“, описа ситуацията магистратът.

Ясен Тодоров определи целия скандал като сценарий за атака върху главния прокурор Сотир Цацаров и дестабилизиране на новото Народно събрание, за да има нови избори.

Той дори предложи анализ на подредбата на новините на бТВ – в деня на връчването на мандата за съставяне на правителство, новината за заседанието на ВСС била първа и това говорело за сценарий.

„Сценарият включва атака срещу главния прокурор и самата работа на прокуратурата“.

Малко по-късно Тодоров определи тази атака и като политическа. Последва въпрос защо.

„Защото се цели дестабилизиране на цялата страна. Тази атака идва от политическа сила – политически сили, които не е успели да влязат в парламента. Имат интерес този парламент да не изкара дълго, за да има нови избори“, обясни Тодоров.

Христо Иванов и Радан Кънев ли има предвид, бе следващият въпрос.

„Да, Христо Иванов, Радан Кънев – макар, че не мисля Радан Кънев да участва в този сценарий“.

Ясен Тодоров отрече в съдебната система да се кадрува „на бели покривки в хотел извън София“, както каза председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Според Тодоров, кадруването било на срещите на няколко десетки политици, бизнесмени и журналисти, които обсъждат възможностите пред дясното в България, озаглавени „Арго“. Стенограми от две такива срещи бяха публикувани в медиите около Пеевски.

Тодоров не харесал контрапротеста пред ВСС в четвъртък, когато млади момчета с маски държаха агнешки главички в ръце.

„Определено ми каза гадно. Не мога да ви кажа кой ги е викнал там. Аз не го одобрявам“.

Ясен Тодоров отново поиска оставката на Лозан Панов от поста председател на ВКС.

„Господин Панов, ако имате капчица достойнство, подайте си оставката. Аз съм разочарован от вашето поведение. Вие не дължахте нещо на хората, които ви избрахме, но вие дължахте поне малко коректност и поне малко благоприличие – не се възползвайте от поста, който ние ви осигурихме“.

И понеже Панов определи „Телеграф“, „Монитор“, „Труд“ и „Блиц“ като „пиар агенциите на прокуратурата“, Тодоров вметна:

„Само да кажа, че единият от тези вестници спечели наградата за най-обективна журналистика за отразяване на Висшия съдебен съвет“.

Преди дни главният редактор на „Труд“ Петьо Блъсков получи такава награда от представляващия ВСС Димитър Узунов. Преди време Блъсков призна, че стои зад псевдонима „Калоян Стоев“, който се прочу със статиите си в защита на Сотир Цацаров и срещу неговите критици.