„В крайна сметка главният прокурор каза: Аз няма да ви отговарям на въпросите“. Така описа заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) в четвъртък един от критиците в Съвета – Калин Калпакчиев. Пред бТВ той припомни, че целта на поисканата от него и още петима членове на ВСС проверка е била да се установят фактите.

„Той трябваше да отговори какви са отношенията му с Георги Гергов сега. Трябваше да каже дали действително е задавал въпроси на Сашо Дончев във връзка с издавани от него медии. Дали наистина е задавал въпроси на Сашо Дончев за поддържани от него политически сили“.

Калин Калпакчиев допълни, че е важно Сотир Цацаров да отговори и защо е отишъл на тази среща и как е станало това.

Калпакчиев припомни, че това не е първият, „няма да бъде и последният случай, в който аз и моите колеги искаме проверка на факти“. Още преди избирането на Сотир Цацаров за главен прокурор Калпакиев изради съмнения, че той притежава необходимите нравствени качества.

„Тогава питахме дали е вярно, че г-н Цацаров има близки, нерегламентирани отношения с г-н Гергов. Дали членуват в една масонска ложа. Той тогава не отговори“.

Калин Калпакчиев отхвърли обвиненията на Ясен Тодоров и други членове на ВСС, че скандалът е част от сценарий срещу прокуратурата.

„Това е едно крещящо логическо противоречие. Първоначалният факт е срещата. Всичко останало е опит да се отклони вниманието“.

Един от бунтарите във ВСС припомни, че в момента нито една партия вече не говори за реформа на прокуратруата, а проблемът там е принципен, не личностен.

„Кой може да провери главния прокурор? Кой може да го разследва? Няма процедура в българското законодателство за независимо разследване на главния прокурор, дори и да е извършил престъпление. Това действа деморализиращо на цялата прокуратура.“

Според Калпакчиев, независимостта на съдебната власт е свързана със свободата на словото и със свободата на икономиката.

„Скандалът не е във ВСС, скандалът е в това, че главният прокурор се среща с двама бизнесмени, единият от които е действащ политик. Това показва зависимост на съдебната власт, зависимост на главния прокурор“.

Калин Калпакчиев посочи като особено притеснителен факта, че Цацаров има редовни срещи Бойко Борисов и не се знае какво обсъждат на тях.

„Всяка сряда главният прокурор участва в срещи в министър-председателя. Затова насрочиха за следобед заседанието на прокурорската колегия“.

Калпакчиев припомни, че прокуратурата образува три досъдебни производства срещу Борисов, когато беше в опозиция, и после ги прекрати, когато той отново стана премиер.

„Главният прокурор трябва да отговаря пред Висшия съдебен съвет, а не пред министър-председателя“.

Акциите на прокуратурата в момента бяха оприличени на шумните акции на МВР от времето на Цветан Цветанов.