Американската компания Apple е заявила патент за безжично зареждане на батерии през Wi-Fi и клетъчни мрежи, съобщи Engadget.

Новата технология би имала приложение не само за таблети и смартфони, но за всякакви други устройства със зареждаеми батерии и мрежова връзка.

Официалното име на патента е "Система за безжично зареждане и връзки с използване на двубандови антени". Това предполага употреба както на Wi-Fi мрежи с честота 2,4-5 GHz, така и клетъчни мрежи от 700 MHz до 2700 MHz.

Технологията обаче ще изисква промени в устройствата, за да могат да преобразуват сигнала в електрическа енергия, което означава, че старите устройства няма да могат да се възползват от нея.

Това е възможно, но за момента не е превърнато в комерсиално достъпна технология. Засега патентът означава само, че Apple имат концепция за успех, но нищо не гарантира, че са започнали работа по такъв проект или че ще го видим в близките години. Но в едно бъдеще безжичното захранване би направило зареждането на устройства с кабел практически излишно в населените места.