Великобритания първо трябва да плати финансовите си задължения към Европейския съюз и да гарантира правата на неговите граждани на нейна територия, преди да започне да договаря бъдещите си отношения с 27-те, които могат да включват споразумение за свободна търговия.

Това се казва в насоки за водене на преговорите за Брекзит, които държавните и правителствените ръководители на ЕС приеха днес на извънреден Европейски съвет в Брюксел.

"Сега имаме единодушна подкрепа от всички държави-членки и от европейските институции, даваща ни силен политически мандат за тези преговори", каза след съвета неговия председател Доналд Туск.

Лидерите приеха насоките за четири минути и Туск декларира, че това е бил най-краткият Европейски съвет в политическия му живот. Останалата част от заседанието премина в изказвания на държавните и правителствените ръководители по националните виждания за преговорите.

Те трябва да започнат технически след предсрочните избори във Великобритания на 8 юни т.г. и да завършат със споразумение до октомври 2018 година, след което да започнат ратификациите му от британския парламент и законодателните органи на ЕС. Все още не е ясно дали евентуалното споразумение ще трябва да бъде одобрено и от парламентите на 27-те държави в ЕС. Ако всичко върви по график, Великобритания трябва да напусне ЕС на 29 март 2019 година след 46 години членство в него.

"На всички нас трябва да е ясно, че това няма да бъде никак лесен процес", каза за предстоящите преговори президентът Румен Радев, който представляваше България на съвета. "Той ще бъде съпътстван с много проблеми. Важното е, че всички ние, европейските лидери, се обединихме около общите цели на държавите-членки в този процес, а именно: защита на правата на гражданите, на бизнеса на отделните държави-членки и на ЕС като цяло".

"Приоритетите са преди всичко правата на гражданите...,финансовото споразумение,...и урегулиране на граничните и митническите въпроси", добави той. "За да има успех на този процес, е много важно принципите да бъдат много ясни отсега и те са наистина равнопоставеност, прозрачност и единство".

"Единството е важно не само за ЕС на 27-те, но и за Обединеното кралство", каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на пресконференция след срещата. "Обединеното кралство няма да успее да сключи споразумение с 27-те, ако те са разединени".

По данни на Европейската комисия сметката на Обединеното кралство за напускане ще бъде близо 60 милиарда евро. Това са ангажименти, които то е поело правно към дългосрочния бюджет на ЕС до 2020 г. 

"Финансовата част на преговорите е най-сложна", каза Радев. "Всички очакваме там наистина сериозни проблеми. Няма какво да го крием... От това как Великобритания ще изпълнява своите финансови задължения съответно зависи дали ние ще имаме някаква допълнителна тежест в нашата годишна вноска към съюза".

Над 3 милиона граждани на други страни от ЕС живеят във Великобритания, включително 65 000 българи. Над 1,2 милиона британци живеят в континентална Европа. Гаранциите за правата на тези хора трябва да са реципрочни и да включват право на придобиване на постоянно пребиваване след пет години, пише в насоките.

"Тези гаранции трябва да са ефективни, подлежащи на изпълнение, недискриминационни и всеобхватни, включително правото на постоянно пребиваване след непрекъснат петгодишен период на законно пребиваване. Гражданите трябва да могат да упражняват правата си чрез безпрепятствени и прости административни процедури", се казва в документа.

"Амбицията на европейските лидери, изразена на тази среща, е да се опитаме да запазим правата на всички граждани на ЕС, които са в заварено положение, които живеят, работят, учат във Великобритания и са пристигнали там по едни правила - да се запазят тези правила. Дали ще успеем? Не мога да гарантирам, ще направим всичко възможно", каза Радев.

Насоките не позволяват отделни държави-членки да преговарят двустранно с Обединеното кралство, нито да се сключват споразумения по отделни въпроси. Спазва се принципът нищо не е договорено, докато не се договори всичко. На 22 май се очаква Съветът на министрите по европейските въпроси да приеме директиви, които са правната основа за воденето на преговорите. Мандатът за тях е гъвкав и 27-те могат да го променят в хода им. Главен преговарящ е французинът Мишел Барние, бивш външен министър и два пъти еврокомисар на страната си.

В първата фаза на преговорите (до есента на тази година) ЕС и Великобритания трябва да постигнат съгласие по приоритетните въпроси - правата на гражданите, британските финансови задължения към ЕС и граничния режим между Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство и Република Ирландия, която остава в ЕС. Специфични въпроси за уреждане има и в суверенните британски територии в Гибралтар и Кипър.

Във втората фаза на преговорите (до октомври 2018 година) ЕС и Обединеното кралство могат да разискват рамката на бъдещите си отношения.

"Европейският съвет приветства и споделя желанието на Обединеното кралство за установяване на тясно партньорство между Съюза и Обединеното кралство след неговото излизане", пише в насоките. "Въпреки че отношенията между Съюза и държава, която не е негова членка, не могат да предоставят същите ползи като членството в Съюза, в интерес и на двете страни ще е да продължат да се поддържат здрави и конструктивни връзки, които следва да обхващат не само областта на търговията".

Документът припомня, че Великобритания сама е пожелала да напусне единния пазар на ЕС и че може да преговоря за свободна търговия и по други въпроси, само след като престане да бъде членка на ЕС. Търговското споразумение "не може да бъде равносилно на участие в единния пазар или части от него", пише в насоките. То трябва да поставя европейския и британския бизнес в равни условия ще се отнася до конкуренцията и държавните помощи и да изключва нелоялна конкуренция като например данъчен, социален, екологичен или регулаторен дъмпинг.

Що се отнася за ключовия за Обединеното кралство финансов сектор, бъдещото търговско споразумение трябва да се основава на правилата на ЕС "да зачита неговия регулаторен и надзорен режим и неговите регулаторни и надзорни стандарти", посочват 27-те.

Те подчертават, че ЕС "е готов да установи партньорства в области, несвързани с търговията, по-специално борбата срещу тероризма и международната престъпност, както и сигурността, отбраната и външната политика".

Съдът на ЕС трябва да продължи да бъде компетентен по всички неприключили до датата на Брекзит в него дела, отнасящи се за Обединеното кралство или за физически или юридически лица в Обединеното кралство, пише още в насоките.