"Всеки ден изпълнявах едно след друго дадените обещания", обяви доволен президентът на САЩ Доналд Тръмп на митинг в Пенсилвания по случай 100 дни от неговото пребиваване в Белия дом.

И това се случи независимо от критиките с фалшиви новини от журналисти, които едва са се докоснали до професията, продължи той.

По същото време във Вашингтон бе годишната вечеря на акредитираните репортери към Белия дом. За първи път президент на САЩ не уважава вечерята. В далечната 1981 година Ронадл Рейгън пропусна да отиде, но това беше защото се възстановяваше в болница след атентата срещу него.

"Голям, дебел провал на журналистите". 

Така Тръмп окачестви отразяването в медиите на неговите 100 дни. И добави, че е много доволен, че е в Харисбърг и поне 100 мили далеч от Вашингтон, имайки предвид галавечерята на кореспондентите.

"Голяма група холивудски актьори и журналисти са се събрали във Вашингтон да се утешават. Много скучно", коментира милиардерът.

Легендарните журналисти Боб Удуърд и Карл Бърнстейн (в гръб) на галавечерята във Вашингтон. През 70-те години на миналия век двамата разкриха аферата с подслушванията, станала известна като "Уотъргейт", заради която Ричард Никсън си подаде оставката като президент. 

В същото време в залата в столицата присъстващите се заливаха от смях на остроумни, иронични, саркастични и остри шеги и закачки по адрес на президента Тръмп и най-близкото му обкръжение в Белия дом.

"Свободата на печата е крайъгълен камък на нашата демокрация. Подкопаването й чрез делегитимизиране на журналистите е опасно за здравето на републиката", заяви на вечерята шефът на Асоциацията на журналитите в Белия дом Джеф Майсън.

"Първите 100 дни на президентството ми са едни от най-забележителните в историята на САЩ", похвали се Доналд Тръмп. Според него администрацията буквално се бие за всяко работно място за американците. Работните места се увеличават, компаниите вече не бягат от САЩ и икономиката се развива бързо, твърди Тръмп.

Социологическите агенции обаче сочат други настроения сред народа. Според последните допитвания Доналд Тръмп е с най-ниско одобрение през първите 100 дни от 65 години насам. Освен това данните от растежа за първите три месеца на икономиката на САЩ сочат леко забавяне спрямо същия период на миналата година.