Нови 4000 арестувани в Турция и обвинени в участие в опита за преврат през миналата година бяха вкарани зад решетките, съобщиха световните агенции.

Сред тях са над 1000 души от структурите на правосъдното министерство, почти същия брой от армейските щабове на родовете войски и поне 100 военни пилоти, сочат официални данни. Всички те са обвинени във връзки с проповедника Фетхуллах Гюлен. Беглецът в САЩ, който Реджеп Ердоган нарочи за вдъхновител на пуча през юли 2016 г. Освен това срещу тях ще бъдат повдигнати обвинения в тероризъм и подкопаване на националната сигурност на страната.

Чистката става само ден след като властите забраниха достъпа до Уикипедия. А само два дни по-рано бяха заловени 1000 души, сред които "фалшиви имами в полицията".

След референдума на 16 април, който определи Турция като президентска република от 2019 година, репресиите в южната ни съседка се засилиха. Явно Реджеп Ердоган се чувства окрилен и с по-силни позиции след народния вот.

Действията му са доказателство за опасенията на международните наблюдатели, че той ще се превърне в неколтролируем диктатор.