"Не бих пил вода от Хасково", заяви днес пред Нова тв служебният здравен министър Илко Семерджиев.

"Ние забранихме ползването на водата в Хасково за питейни цели, както и за готвене. За хигиенни цели няма никакви ограничения", допълни той.

Забраната за пиене на водата ще продължи, докато в нея продължават да бъдат откривани нарушения в индикативните норми на съдържанието на уран.

Семерджиев се похвали, че е изпълнил предварителния си план като служебен министър. По тази причина той приключвал мандата си с удовлетворение.

Най-важният постигнат според него успех на поста е премахването на пръстовите отпечатъци. Това позволило възстановяването на договорното начало между Българския лекарски съюз (БЛС) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). В този нов национален рамков договор са били въведени много нови рамкови правила.

Важните промени в резултат са намаляването листата на чакащите и намаляването на лимитите.

На намека, че болниците са недоволни от гъвкавите механизми Семерджиев отвърна:

"Трябва да се говори с цифри. Тази година бюджетът на болниците ще бъде 1,6 млрд. лева. За 2016 г. те имаха 1,343 млрд., а за тази - 1,457 милиарда."

Семерджиев изтъкна също, че пръстовите отпечатъци нямат абсолютно никаква стойност за здравеопазването.

"Електронната идентификация е тази, която допринася. Това е европейски метод. Проектът стартира на 1 март - получихме за него 12 милиона лева. Предвижда се да се случи до декември 2018. Дотогава ще има създаване на регистри, на електронно здравно досие, електронна рецепта, електронно направление", каза министърът.

Накрая стана дума за заплахата от 6 години затвор за Семерджиев във връзка с обвиненията, че е оказвал натиск върху директорката на Изпълнителната агенция по лекарствата доц. Асена Стоименова да назначи негов човек за свой заместник.

"Първо, това не е вярно. Министърът има право да изиска назначаването на заместник-директор. Всяко отсъствие на директора може да бъде запълвано само от заместника. А агенцията работеше без зам.-шеф", каза Семерджиев.

Той отрече и да е заплашвал Стоименова по телефона, тъй като не използвал  такива методи.