Валтери Ботас ("Мерцедес") спечели първата си победа във Формула 1 - за Гран При на Русия в Сочи. Втори остана лидерът в класирането при пилотите Себастиан Фетел ("Ферари"), а трети е Кими Райконен ("Ферари").

Съотборникът на Фетел - Люис Хамилтън, остана четвърти, след като имаше проблеми с болида си.

Ботас наруши хегемонията на Фетел и Хамилтън от началото на сезона. В досегашните три старта (до Русия) германецът имаше две победи, а британецът - една.

Първото еврпейско състезание за 2017 г. бе проследено на живо от Владимир Путин, който бе в компанията на вече бившия бос на надпреварата Бърни Екълстоун. Двамата са близки приятели.

За първи път от началото на сезона "Ферари" имаше пълна доминация в тренировките и квалификацията за място. Така Фетел и Райконен потеглиха от първа редица, но Ботас ги изпревари на старта и дръпна.

Това промени стратегията за влизане в бокса на италианския тим. Първи измежду Валтери и Себ за смяна на гуми мина финландецът. Последва го Фетел и когато се върна пистата бе втори, което затвърди предимството на "Мерцедес".

Германецът наложи страхотно темпо в опит да достигне своя съперник и доста стопи преднината му, но в крайна сметка се задоволи с ролята на подгласник.

За Гран При на Русия изобщо не стартира Фернандо Алонсо ("Макларън"), а малко след старта се сблъскаха Ромейн Грожан и Джолиън Палмър.

Следва състезанието в Барселона на пистата "Каталуня".