Петима души са задържани във връзка с безредиците в Скопие в четвъртък, съобщи македонското МВР, цитирано от агенция МИА.

В прокуратурата са внесени наказателни искове за 15 души, участвали в безредиците в сградата на парламента на 27 април. Петима от тях са арестувани.

Размириците избухнаха, след като социалдемократите и етническите албански партии гласуваха да изберат албанеца Талат Джафери за председател на парламента в Скопие. Лидерът на Социалдемократическия съюз Зоран Заев беше ранен при сбиванията, последвали нахлуването.

Ранени бяха общо 83-ма души. Това са 54-ма цивилни, 25 полицаи, трима депутати и един журналист.

Парламентарният шеф Трайко Веляноски заяви, че опитът за негов наследник да бъде избран Талат Джафери е планиран сценарий. Целта била бъде предизвикан инцидент в залата.

Веляноски настоява, че воденото от него заседание е прекъснато и трябва да бъде продължено.

"Не може да изберете председател на парламента за половин минута, тайно, както го направиха те в четвъртък. Това е тържествен момент и не може да го направите в ъгъла на залата. Този председател на парламента трябва да има легитимност да представлява парламента, да бъде приет от страна на всичките му членове, независимо дали са гласували за него или не", каза Веляноски.

Заместник-помощник държавният секретар за Европа и Евразия в Държавния департамент на САЩ Хойт Ий пристигна днес на двудневно посещение в Македония днес. Той се срещна с лидера на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) Али Ахмети. След срещата Ахмети заяви, че подкрепата от страна на САЩ и ЕС за Талат Джафери означава, че Трайко Веляноски повече не е председател на парламента. 

Според него процесите трябва да се развиват по правилния начин и че като партия са решени да продължат процеса на формиране на ново правителство. 

"След това, което се случи в парламента, крайно време е всички да осъзнаят, че страната върви в негативна посока и трябва да се приеме новата реалност, тоест новия председател на парламента", каза още Ахмети и добави, че изборът на Джафери е направен законно.