Гражданите на България, които в последните 10 години са имали виза за пътуване в Канада или в момента притежават валидна неимигрантска виза за САЩ, ще могат от днес за летят за Канада само срещу електронно разрешително за пътуване (eTA). Въпросният документ замества визата, която се очаква да отпадне изцяло за българи, румънци и молдовци през декември. 

Облекчението за пътуване, влизащо в сила днес в 16 ч българско време, важи само за тези, които летят със самолет до северноамериканската страна, уточняват от посолството на Канада за България, Румъния и Молдова. До края на годината от виза ще се нуждаят гражданите, които искат да прекосят канадска граница по суша или по море - с автомобил, автобус, влак или кораб. 

Как да получите eTA?

Подаването на молба за издаване на електронно разрешително за пътуване (еТА) става онлайн и отнема няколко минути. Заявките се подават чрез сайта на канадското правителство. Нужно ви е да имате валиден международен паспорт, валиден имейл адрес и кредитна или дебитна карта. Таксата за издаване на документа е 7 долара на човек. Ако пътувате със семейството си, трябва да попълните формата за всеки един от членовете му поотделно, става ясно от правилата.

"Канада цени особено много партньорството си с България", казва г-н Кевин Хамилтън, посланик на Канада в България, Румъния и Молдова на сайта на дипломатическата мисия. "Опростяването на процедурите за пътуване насърчава по-добрите връзки и създава повече възможности за засилване на нашите жизненоважни междучовешки, бизнес и туристически отношения"

След 1 декември визите за Канада ще отпаднат и за пътуване по суша и по вода за период до 6 месеца, но отново ще е нужен документът еТА, припомнят от посолството на Канада. Допълнителна информация ще бъде предоставена на уеб сайта на Министерството на имиграцията, бежанците и гражданството на Канада през ноември 2017 г.