Центристът - кандидат за президент на Франция Еманюел Макрон предупреди, че ЕС трябва да се реформира, иначе може да се сблъска с риск от "Фрекзит". Това съобщи Би Би Си, след като смятаният за фаворит на изборите даде интервю на старта на последната седмица от кампанията преди балотажа в неделя. На него Макрон се изправя срещу крайнодясната лидерка на "Националния фронт" Марин Льо Пен. Тя залага на антиевропейската политика и реторика и вече обеща, че ако стане президент ще поиска референдум за членството на Франция в ЕС. 

"Аз съм проевропеец, през цялото време на предизборната кампания защитавам европейската идея и европейските политики, защото вярвам, че това е изключително важно за французите и за мястото на страната ни в глобалния свят", заяви Макрон пред Би Би Си. 

"Но в същото време трябва да погледнем ситуацията в очите, да слушаме хората и да отчетем, че те са много ядосани днес, нетърпеливи са и проблемите във функционирането на ЕС не могат да продължават. Затова смятам, че от първия ден на президентския мандат ще е време и за реформи в ЕС и европейския проект".

По думите на кандидат-президента на Франция, смятан за фаворит от социолозите към момента - седмица преди решаващото гласуване, ако се позволи ЕС да продължи да функционира както досега, това би било "предателство". 

"Не искам това. Защото в противен случай ще се сблъскаме с риск от "Фрекзит" и с Националния фронт на Льо Пен отново...", добави Макрон. 

И центристът, който според социолозите води с 20% преди балотажа в неделя, и крайнодясната му опонентка обикалят Франция в заключителната част на кампанията. В неделя Макрон посети мемориала на Холокоста в Париж, защото последният ден на април е денят за почит на френските евреи, депортирани в Нацистка Германия по време на Втората световна война. 

През това време Льо Пен посети завод за алуминий и обяви, че ще представи план за "истинска екология", която да балансира между икономическото развитие и екологичните и здравни проблеми.