Бившият премиер на Великобритания - лейбъристът Тони Блеър, планира да се върне в политиката. Причината - да се бори с "Брекзит", съобщи АФП.

Блеър, който беше лидер на Лейбъристката партия в периода 1994-2007 г., обяви, че няма да се кандидатира на предсрочните избори във Великобритания на 8 юни. Той обаче иска да създаде движение, което да води дебати за британската политика в навечерието на старта на преговорите с ЕС за "Брекзит".

"Тази работа с "Брекзит" ми даде непосредствен мотив да участвам по-активно в политиката", коментира още Блеър пред медии на Острова - "Човек трябва да си изцапа ръцете и аз ще го направя".

63-годишният бивш премиер на Великобритания, който заемаше поста в продължение на 10 години от 1997 г., заяви в Туитър, че е наясно, че в момента, в който си подаде главата през вратата, върху него ще се изсипе кофа с глупости, но се чувства ангажиран с това.

Блеър допълни, че ако замълчи в историческия за Острова политически период, това би значело, че не го е грижа за Великобритания. Блеър допълни, че не иска да се противопостави на вота за "Брекзит", но според него, напускайки единния европейски пазар и сключвайки споразумение за свободна търговия, каквото е намерението на консервативния премиер Тереза Май, Великобритания ще се "отклони" от върховния ред.