Сблъсъци между полиция и протестиращи по случай Деня на труда беляза днешния 1 май в Истанбул. Униформените дори използваха сълзотворен газ и гумени куршуми, за да разпръснат голяма група протестиращи, които искаха да стигнат до площад "Таксим" в сърцето на европейската част на Истанбул.

Протестиращи бягат, след като политията в Истанбул реши да ползва гумени куршуми и сълзотворен газ, за да ги разпръсне.

Площадът, станал известен в годините с мястото за антиправителствени протести, е забранен за демонстрации. Официалният мотив е са съображенията за сигурност.

"Таксим" е наш и ще остане наш", скандирали недоволните.

Властите в Истанбул са задържали порече от 200 души по време на демонстрациите днес, съобщи "Ройтерс". В квартал "Бешикташ" на десетки хора бе попречено да се отправят към площада.

207 арестувани на 1 май в Истанбул, полицията твърди, че е открила коктейли "Молотов" и гранати у част от демонстрантите.

"Общо 207 души са задържани", се казва в изявление на кабинета на истанбулския губернатор. Конфискувани са 40 коктейла "Молотов", 17 ръчни гранати и 176 фойерверки.

Въпреки сблъсъците с политията, шествия по случай 1 май се проведоха на различни места в Турция.

Дами протестират на 1 май в Турция. На заден план се вижда и шареното знаме на ЛГБТ-движението.
Различни организации организираха протести за 1 май в Турция, въпреки че синдикатите били заявили, че тази година няма да правят традиционните шествия.