Индонезиецът, смятан за най-възрастния човек на света за всички времета, си отиде от този свят в родното си село в централната част на осров Ява, съобщи Би Би Си. Според документите Содивеждо, или както го наричаха близките му - дядо Гото, бе на 146 години. 

Индонеция започва да води стриктен регистър на населението си през 1900 година и в документите от предишни години може да има грешки. Актът за раждане на дядо Гото обаче бе от декември 1870 г. Според специалисти обаче най-вероятно документите му са автентични, а заключението е на база интервюта с дядо Гото и други негови документи. Ако възрастта му бъде окончателно потвърдена, той ще е най-дълго живелият човек на планетата. В момента официалният рекорд се държи от французойка, почината на 122 години.

Внукът на дядо Гото носи портрета му на погребението в понеделник в родното му село на остров Ява.

Дядо Гото е бил приет в болница на 12 април заради влошено здравословно състояние. Шест дни по-късно той самият поискал да бъде изписан и да се прибере у дома. 

"Откакто си дойде вкъщи се хранеше изключително малко и почти не пиеше вода," каза за Би Би Си внущът му Суянто. 

Приживе, когато бе питан каква е тайната на дълголетието, дядо Гото отговаряше, че ключът е в търпението и в това, че има близки хора, които го обичат и се грижат за него. Възрастният мъж е страстен пушаш докрай, надживява 4 съпруги, 10 свои братя и сестри, както и децата си. В родното си село на остров Ява дядо Гото бе герой, известен със сладкодумните си разкази за войните срещу Япония и холандските колонизатори на Индонезия. 

Погребението на дядо Гото бе днес. 

"Не искаше много. Малко преди да си отиде той поиска само да го оставим на спокойствие", разказа внукът му пред Би Би Си.