Постоянно чуваме, че спортистите, поне повечето, са глупави. Най-вече тези в колективните спортове. Още повече, когато са още тийнейджъри, но вече звезди - тогава са и главозамаяни.

Един от най-великите баскетболисти на нашето време (може би най-великият) Леброн Джеймс е оборил всяко едно от горните твърдения, още когато е бил на 18. Преди броени дни "Бизнес инсайдър" припомни една история, която едва ли много хора са знаели до този момент. Събитията са от 2003 г. Леброн е изгряваща баскетболна сензация в САЩ. Току-що се е дипломирал в гимназията и предстои да влезе в драфта (избор на новобранци) на Националната баскетболна асоциация (НБА).

Още едно уточнение - Джеймс, наричан днес Краля, е израснал в гето, а не произхожда от "добро" семейство.

Големите фирми за екипировка вече са го набелязали. Той е още ученик, когато се среща с Пол Файърмен, тогавашният президент на "Рийбок". Бизнесменът предлага на хлапака 10 милиона долара, за да подпише с неговата компания и да загърби големите й конкуренти "Найки" и "Адидас".

"Той седна на масата и ми каза: Виж, можеш да вземеш тези пари още сега, ако ми обещаеш, че няма да разговаряш с "Найки" и "Адидас". Получаваш ги на мига", припомня си вече спечелилият всичко в баскетбола Леброн Джеймс. - В началото бях загубил ума и дума. Та аз бях дошъл от Акрон, Охайо, от гетата. Месечният ни наем беше 17 долара. И в онзи момент аз гледах към чек за 10 милиона долара. На следващия ден трябваше да се върна на училище. Щях да се върна в квартала си. Казах си: Боже, Господи..."

На срещата Леброн е придружен от своя съкварталник и приятел Маверик Картър, днес вече успешен и прочут бизнесмен, медийна звезда. Той навивал младия талант да приеме офертата. След първоначалното вцепенение обаче Джеймс се "събрал". Нещо му подсказвало, че е по-добре да изчака и да види какво ще предложат другите две компании. Така и направил.

"Казах си, че щом този човек е склонен да ми даде 10 милиона долара просто така, защо пък "Найки" и "Адидас" да не ми броят 20 или 30 милиона. Казах си също, че парите напред не са най-важното нещо. Защо да не изчакам?, реди баскетболистът. - Знам нещо от моя чичо - никога не слагай всичките си яйца в една кошница. Дай си шанс, възможност. Дай възможност на хората да кажат онова, което имат. Да се разкрият. Отговорих, че ще изслушам и другите две компании. Какво имат те да ми кажат, какви са техните планове за мен."

Леброн прави пауза и добавя: "Още ми е трудно да повярвам, че не взех онези 10 милиона долара".

А през 2003-та светът не можеше да повярва, че на 18 години Леброн Джеймс, талант без нито един ден опит в НБА, сключи договор за 90 милиона долара с "Найки". Това беше първият му голям контракт. Подписан бе малко след предложението на "Рийбок".

През 2015 г. Краля, шампион на НБА с "Маями Хийт" и "Кливланд Кавалиърс" парафира доживотно споразумение с "Найки" за $1 милиард.

Това е. А кой е днес Леброн Джеймс, какъв баскетболист е и какво е постигнал, няма смисъл да се коментира. Всичко това е на показ. По-интересното беше да чуе как е постъпил на 18, като все още известен на малцина хлапак от гетото.