Бившият министър на културата в кабинета на Пламен Орешарски Петър Стоянович разкри пред "България он еър", че му е бил предлаган подкуп от 100 хил. лв., за да бъде съборена известната "Двойна къща" в София. Подкупът бил предложен от "представител на инвеститор".

"Това е проблем на манталитета и качеството на политическата класа. Няма достатъчно гражданска енергия и критики, за да може обществото да притисне политиците да си свършат работата", коментира Стоянович.

Според него има пропуски в закона за културното наследство, който според него удовлетворява бизнес интереси. Стоянович призова защитата на недвижимото културно наследство да стане част от приоритетите в управленската програма.

Зам.-кметът на София Тодор Чобанов също коментира казуса.

"През 2014 г. собственикът е изпълнил предписанията и е изготвил проект за съхраняване на културната ценност. Внезапно миналият ноември внася предложение с искане да се отнеме статутът на обекта, което му развързва ръцете. Ще направим всичко възможно този случай да не се повтаря", каза Чобанов.

Вече бил изпратен сигнал до прокуратурата. Според Чобанов експертите, които са отговорни за ликвидирането на "Двойната къща", трябва да бъдат освободени.

"Двойната къща" в центъра на София доскоро беше паметник на културата. След решение на министър Вежди Рашидов между двата тура на президентските избори обаче защитеният статут е свален. Имотът е собственост на Киро Киров-Японеца, който възнамерява да строи подземен паркинг на мястото на бившия паметник.