Проектът Google Classroom вече ще е достъпен за всички желаещи, съобщиха от технологичната компания. Образователната платформа доскоро можеше да се ползва само с абоната за специалния пакет софтуер G Suite for Education.

Сега всеки с профил за Google може да отиде на classroom.google.com и да се запише за курс или да създаде свой.

Платформата е онлайн базиран софтуер, който позволява на учениците да се възползват от разнообразни мултимедийни материали, публикувани от техния учител, да решават тестове и задачи онлайн и те да бъдат проверявани бързо и ефективно. Очаква се софтуерът да стане популярен както сред частните учебни заведени, така и сред авторите на отделни курсове, инструкторите по по-специфични и нетрадиционни проекти. Те ще могат да управляват целия курс от разстояние.

Макар да не може да се сравнява по функционалност с разработваните от години системи като Blackboard, които се ползват в топ университетите, Classroom има няколко предимства пред тях - като начало е безплатен и е с далеч по-добър дизайн. Освен това проектът е изцяло интегриран с другите програми на Google - Docs, Drive, Gmail, дори YouTube. Същото важи и за Chromebook-овете, достъпните лаптопи, които са много популярни сред студенти и ученици.