"Не може да не се възхползваме от тази визита, за да поговорим за двустранните отоношения и по най-проблемните точки като Украйна, Сирия и някои други от различни региони", заяви в тачалото на срещата си с Ангела Меркел руският президент Владимир Путин.

Той прие германската канцлерка с лятната си резиденция в Сочи. Меркел не е била на визита в Русия от 2015 година насам.

Резултатите от срещата:

"Много ви благодаря, че намерихте възможност да дойдете при нас и да се информирате как се готвим за срещата на Г-20. Добре дошли", с тези думи президентът посрещна канцлерката.

Меркел отива при Путин в Сочи с тояга и морков, коментираха германски медии преди срещата.   

"По време на срещата във вторник в лятната резиденция на Путин двамата лидери ще обърнат специално внимание на конфликта в Украйна и Сирия", сочи "Ди Цайт". И в двете кризи "Русия играе важна роля, което не се харесва на Меркел", коментира вестникът.

По-специално, за украинския конфликт канцлерката постоянно изисква от Путин да използва влиянието си върху проруските бунтовници, за да се сложи край на кризата. Но засега всички усилия не дадоха резултат. От гледна точка на Русия, отношенията на доверие между двете страни "са силно засегнати."

Германия е "локомотивът на антируската риторика в Европа и краят на санкциите все още не се вижда", пише по темата руският в. "Известия".

Както и в украинския конфликт "целта на германското правителство при търсене на решения за кризи като тази в Сирия, е да направят усилия руското правителство да участва в решенията", обяви Щефан Зайберт, говорител на Меркел. По време на посещението при Путин Меркел трябва да "окаже натиск върху Путин заради ролята му в конфликта в Украйна и в същото време да настоява за сътрудничество за постигане на мир в Сирия", коментира говорителят.

"Използването на тоягата вероятно ще даде по-добри резултати, отколкото използването на моркова. Ние винаги трябва да напомняме на Русия, че прекратяването на санкциите и възстановяването на нормалните отношения биха били много близо, ако Москва изпълни споразуменията за Донбас", подчертава пред "Берлинер цайтунг" Гернот Ерлер, който осъществява връзката между германското и руското правителство.

Сред темите, които Меркел и Путин ще обсъдят по време на предвидения около 3 часа и половина раговор, ще бъдат и "ужасната ситуация на гейовете в Чечня, репресиите срещу правозащитни организации и ограничаването на свободата на словото в Русия", съобщават немски медии.

Меркел остава най-важният партньор на Русия в рамките на ЕС, отбелязва заместник-директорът на Института за Европа на Руската академия на науките Владислав Белов в интервю за "Тагесцайтунг". След нея се нарежда унгарският премиер Виктор Орбан, добавя той.

Путин и Меркел бяха много близки преди Русия да анексира Крим. Но вече не се целуват при срещите си.

Според Белов, канцлерът Меркел пристига в Русия, за да "усети настроението в Москва."

"Германия и в най-трудните времена остава основен руски партньор в преговорите с ЕС и заедно с това е най-активен поддръжник на антируските санкции. Те са общоевропейски мерки, но с ясен пруски вкус", коментира анализаторът.

И продължава:

"Путин и Меркел вече няма да се целуват, когато се срещнат. Но шегата настрана - резкият спад на външната търговия се дължи на състоянието на руската икономика, а не на санкциите. От 6,1 хиляди германски компании около хиляда напуснаха Русия - но големите играчи не са сред тях".

"Сирия в момента е по-важна от Украйна. Меркел е убедена, че Асад е убиец. И се получава така, че Путин подкрепя престъпник", коментира още политологът.