Съдийската колегия на ВСС официално обсъди и пусна процедурата за избор на нов председател на Върховния административен съд (ВАС).

Предложението, изготвено до Пленума на ВСС, включва 3 варианта на хронограма с различни дати, които се обуславят от законовата постановка: че новата процедура започва най-рано шест или най-късно 4 месеца преди изтичането на мандата на единия от т. нар. трима големи в съдебната власт. 

Георги Колев е избран на 15 ноември 2010 г., встъпва в длъжност на 3 декември 2010 г., но подписва акт за встъпване на 22 ноември 2010 г. Оттогава се брои и началото на мандата му.

Така най-ранният момент за старт на процедурата за нов председател на ВАС е 22 май, най-късният – 22 юли.

Въпросът бе повдигнат от една от най-верните представители на "мнозинството" - Светла Петкова, която настояваше, че случаят трябва да се прати на Пленума и питаше защо всъщност има 3 варианта. Наложи се Милка Итова, която е от същия "лагер", да й обяснява, че това е продиктувано от предвидените по закон възможности "от-до" и че никой не твърди, че няма пленумът да прави избора.

Итова обаче настоя защо в предложението не пишело, че отива за следващото заседание на Пленума, и че така можело да е не на 4 май, а на 5 октомври, примерно... Лозан Панов се намеси, че едва ли има човек, който да си мисли, че процедурата ще се внесе на 5 октомври.

По-любопитни са обаче слуховете в съдебната система, че мандатът на Колев може и да остане недовършен. Информациите настоятелно твърдят, че Колев ще заеме един от най-интригуващите постове в изпълнителната власт - на вътрешен министър (магистратът е възпитаник на школата в Симеоново б.р.).

В системата е публично известно, че той не смята да се връща като редови съдия. Тук противоречията са две.:

Кой звъни и кой не вдига?

"Владимира Янева: С тая разлика обаче - Жоро му е звънял на Бойко, Бойко не му е вдигнал.

Мъжки глас: Красота!

Владимира Янева: Жоро вика: Аз му звънях няколко пъти, той не ми вдига."

От този незабравим епизод от "Двете каки" (или Яневагейт) ставаше ясно, че някой си Бойко може би недолюбва много-много някой си Жоро, въпреки "че се познават".

Преди няколко дни в сайта "Фрогнюз" пък излезе потвърждение на слуха, че Георги Колев е канен за вътрешен министър, само че в посока, че му било предложено, а пък той отказвал. И в това може би има истина... Като се съпостави, че Колев в никой случай не е наивник, едва ли си умира по свое желание да се установи на ветровития и пълен с негативи пост.

Според наши източници обаче и двете твърдения са верни, но това не изключва някой трети център на тежест, който да е натиснал споменатите два. И те просто да нямат очи да му откажат...