Европейската комисия отхвърли днес искане на Европейския парламент да въведе визи за американските граждани в отговор на визовия режим, който САЩ продължават да поддържат за гражданите на пет страни от ЕС, включително България.

Еврокомисарят Димитрис Аврамопулос каза на пресконференция, че постепенното отпадане на канадските визи за българи и румънци през тази година показва как диалогът дава по-добри резултати от санкциите.

"Целта ни е и остава да се сдобием с пълна визова реципрочност  и с Канада и със САЩ", каза той на пресконфенеция. "Нашата продължаваща ангажираност и търпеливи дипломатически контакти през изминалата година донесоха вече осезателни резултати с Канада и сме решени да процедираме по същия начин със САЩ. Диалогът със стратегическите ни партньори е правилният път напред и ние го следваме".

Комисията формално може да въведе визи за американски граждани за цялата територия на ЕС, защото преди година изтече двегодишен срок, който ЕС беше дал на САЩ да премахне визите за всички европейски граждани. Вместо това тя избра да се консултира с държавите-членки и да преговаря с Вашингтон, тъй като визов режим за американците би усложнил нежелателно трансатлантическите отношения в труден за Европа момент.

"Посетих Вашингтон десет дни, след като новата администрация встъпи в длъжност и обсъжданията бяха много, много положителни", каза Аврамопулос в отговор на въпрос на Клуб Z. "Междувременно бях в контакт със секретаря по вътрешната сигурност Джон Кели и изяснихме много точки по тези двустранни въпроси".

Дипломат, пожелал анонимност, каза пред Клуб Z, че въпреки антиимигрантската реторика на президента Доналд Тръмп неговата администрация е по-положително настроена към отмяната на визите за всички държави от ЕС за разлика от тази на предшественика му Барак Обама.

Аврамопулос припомни, че от 1 май тази година Канада е вдигнала визовите изисквания за български и румънски граждани, които са имали временни визи през последните десет години или в момента имат неимигрантска виза за САЩ и че всички останали български и румънски граждани ще могат да пътуват без визи до Канада от 1 декември тази година.

"В същото време бяха засилени техническите и политическите контакти с новата американска администрация за отмяна на визовите изисквания за България, Хърватия, Кипър, Полша и Румъния", каза Аврамопулос. "Имаме вече първите осезателни и положителни резултати".

Комисарят се е срещнал с вътрешните министри на петте изброени държави и те са се споразумели да работят с американските си колеги за това страните им да изпълнят всички изисквания на законодателството на САЩ за отмяна на визите. Главното сред тях е процентът на отказите на молби за американски визи от съответната страна да бъде под 3 на сто. Българският е още 16 на сто.

"Това е положително и трябва да градим върху тази основа", коментира Аврамопулос. "Ще продължим в същото време да следваме конструктивен диалог със САЩ и засегнатите държави-членки, за да постигнем пълна реципрочност в отмяната на визите".

Въпросът ще е в дневния ред на среща на вътрешните министри на ЕС и САЩ през юни.

Говорейки по отделна тема, Аврамопулос съобщи, че днес Комисията е одобрила за последен път искане на част от шенгенските държави да удължат с шест месеца възстановения контрол по вътрешни граници на зоната за свободно пътуване в ЕС. Той беше временно възстановен в пика на миграционната криза през 2015 година съгласно кодекса на зоната.

"Това е последното продължение", подчерта комисарят, обяснявайки, че законодателството не позволява гранчният контрол да бъде продължаван, след като идните шест месеца изтекат.

Тогава засегнатите страни като Австрия, Германия, Дания, Швеция ще могат законно да въведат засилен полицейски контрол по своите вътрешни пътища срещу нелегални имигранти, включително и със съвместни полицейски патрули.