Председателят на ГЕРБ и бъдещ министър-председател Бойко Борисов най-вероятно ще промени първоначалното си намерение и няма да предложи Вежди Рашидов отново за министър на културата. Това твърди източник на Клуб Z от ръководството на ГЕРБ.

Повод за решението е последният скандал около Рашидов, свързан с „Двойната къща“ на бул. „Васил Левски“ в София.

Разследване на бТВ разкри, че между двата тура на президентските избори миналата година с подписа на Рашидов имотът е бил отписан като паметник на културата. В събота започна и събарянето на къщата, която нейният собственик – Киро Японеца, планира да превърне в подземен паркинг.

Според източника на Клуб Z, този случай е станал повод и кметът на София Йорданка Фандъкова също да е против номинирането на Вежди Рашидов отново за министър на културата.

Режисьорът Бойко Богданов инициира и петиция до Борисов с искане Рашидов да не бъде министър на културата за трети път:

"Уважаеми г-н Министър-председател на Република България -

нашето Отечество с хилядолетна история и свой принос към световната култура, в чието изграждане са дали ума,таланта,кръвта и живота си нашите деди и прадеди-близки и далечни! 

Ние, долуподписаните български интелектуалци, които виждаме своята принадлежност в това да продължим делото им, ви призоваваме по никой начин и ръководен от никакви кадрови, партийни и политически мотиви и сметки, да не допускате отново позорното назначаване на г-н Вежди Рашидов на длъжността Министър на културата-една дълбоко непозната за него територия, в която в двата си мандата, той извърши покушения и разрушителни дела, които и след сто години трудно ще могат да се поправят от наследниците ни. 

В противен случай очаквайте нашите активни противодействия, които рано или късно, ще доведат до падането на поредния ви кабинет, тъй като са основани на нашето обективно обществено негодувание и на неприемането на поругаването на общата ни родова културно-историческа памет,а не на каквито и да било партийни или политически пристрастия", се казва в петицията.