В общ интерес на Европейския съюз и Великобритания е да сключат споразумение за свободна търговия "колкото може по-скоро", смята белгийският министър на финансите Йохан ван Овертвелд. Всекидневникът "Либр Белжик" цитира днес коментарите му по време на семинар за "Брекзит" в Лондон във вторник вечерта.

"В интерес на всички е да сключим споразумение за свободна търговия с Обединеното кралство. Колкото по-скоро, толкова по-добре", е цитиран да казва Ван Овертвелд. "Истинската опасност е преговорите да се проточат и да повлияят отрицателно на очакванията на потребителите, предприятията и инвеститорите."

Преговорите за излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз трябва да започнат след британските предсрочни избори на 8 юни. Миналата събота държавните и правителствените ръководители на 27-те държави от ЕС заявиха, че ще говорят за рамката на евентуално бъдещо търговско споразумение, едва след като Великобритания плати задълженията си към съюза и постигне с него съгласие за правата на британските граждани в ЕС и на европейските в Обединеното кралство. На уреждане подлежат и режимите на британски територии като Северна Ирландия, Гибралтар и част от Кипър.

Според Ван Овертвелд несъгласията с Испания за Гибралтар биха могли да извадят преговорите от релси. Според него никой не би спечелил от техен евентуален провал. На първо място това важи за британците, смята той.  

"Следователно е от най-голямо значение да бъде сключено едно прагматично споразумение", е цитиран да казва министърът.

Междувременно не бива да бъде подценяван психологическият ефект от "Брекзит", защото той ще постави под съмнение европейското законодателство и свободата на движение.

 "ЕС преминава през турбулентна зона и има нужда от ново вдъхновение", е цитиран да казва Ван Овертвелд, пледирайки преди всичко за обща политика по миграцията и управлението на границите.

Той се е изказал и за по-дълбока интеграция на макроикономическите политики на държавите в Еврозоната.