Главният преговарящ на Европейския съюз по напускането на Великобритания Мишел Барние се очкава да представи днес проект за директива за водене на преговорите за Брекзит.

Директивата ще е "правният инструмент" за водене на преговорния процес, който отразява политическите насоки, одобрени от 27-те държавни и правителствени ръководители на извънреден Европейски съвет в Брюксел миналата събота.

Лидерите на ЕС изразиха очакване за трудни преговори. След работен обяд с Мей в Лондон през миналата седмица председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер коментира, че разговорът бил "конструктивен", но му се сторило, че британците подценяват множеството технически трудности пред евентуално споразумение.

Германският "Франкфуртер алгемайне цайтунг" публикува две последователни кореспонденции, описващи работния обяд на Юнкер и Мей като "катастрофа", позовавайки се на източник от вътрешния кръг на председателя на Комисията. Подозренията падат върху шефа на кабинета му, германеца Мартин Зелмайр.

В политическите насоки за преговорите европейските лидери се обединяват около позиция, различна от заявената от Мей, която поиска да договори ново всеобхватно и амбициозно споразумение за бъдещите отношения на страната си с ЕС, включително търговските, успоредно с преговорите за раздялата.

Европейският съвет реши, че 27-те ще водят търговски преговори с Обединеното кралство едва когато то напусне ЕС, вероятно в края на март 2019 година. Във втората част на сегашните преговори те са готови да обсъдят само евентуалната рамка на бъдещо търговско споразумение. Поставят обаче условието преди това Великобритания да плати финансовите си задължения към ЕС, да бъде уредени реципрочно правата на европейските граждани в Обединеното кралство и на британските в ЕС, както и граничните режими с британски суверенни територии в различни части на Европа като Ирландия, Гибралтар и Кипър.