Парламентът отхвърли предложението на БСП за създаване на временна комисия за проучване на строителството на магистрали и пътища,. 93-ма депутати бяха "за",  101 "против", а 25 се въздържаха.

Гласуването бе предшествано от дълги дебати. В тях ГЕРБ заявиха, че няма да подкрепят предложението, защото така парламентът ще изземе функции от други органи. От БСП пък се аргументираха, че искат повече прозрачност при установяване на нередностите при строителството.

"Нека да оставим контролните органи да си свършат работата, а не да превръщаме парламента в другарски съд."

Това заяви Теменужка Петкова (ГЕРБ). Според Ивайло Московски в парламента няма експерти, които биха могли да дават оценка на сттроителството на магистралите. Той допълни, че тази комисия в някаква степен ще обезсмисли контролните органи за разходване на средства.

"С комисията за магистралите от БСП искат да обърнат ефекта в дефект", заяви Данаил Кирилов.

Според него задачата на БСП е ясна и  прозрачна - да внушат в общественото пространство, че нещо не е наред. Кирилов припомни, че служебното правителство е имало три месеца, за да събере достатъчно доказателства и да се обърне към съответните институции. А парламентът не трябва да измества прокуратурата.

"Изграждането на инфраструктура в последните години винаги е било олицетворение на управлението на ГЕРБ", заяви Александър Ненков.

Според него ГЕРБ няма от какво да се притеснява, защото става дума за един от най-големите успехи на партията. А БСП искала да извлече политически дивиденти със създаването на такава комисия.

Манол Генов (БСП) заяви, че идеята на тази комисия е само да установи нарушения и нередности.

"Няма нищо по-естествено от това колегите от ГЕРБ да подкрепят Комисията за магистралите", заяви Жельо Бойчев (БСП).

ТОй припомни, че през последните няколко години по линия на националното финансиране и по усвояване на европейски средства са изхарчени стотици милиони левове за строителството на инфраструктурни обекти. Това обаче е било съпроводено с многбройни скандали. Бойчев посочи, че комисията цели да проучи всички съмнения, които има българското общество -  че процедурите по възлагане на поръчките за строителство са опорочени, че имат предрешен победител, че огромен финансов ресурс се концентрира в малко на брой компании, че строителството не е кчаествено и т.н.

"Кажете ми магистрала, която да не е отворена и да не е затворена след това два месеца за ремонт."

Този въпрос отправи към ГЕРБ Кирил Добрев.

Към края на дебатите в пряко спор влязоха шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и лидерът на БСП Корнелия Нинова. Първоначално Цветанов изнесе дълга реч, в която засегна всички актуални теми.

"При разпределението на комисиите сме предвидили вие да вземете комисията за председателството на ЕС не защото го заслужавате, а защото това е демократичният начин", обърна се Цветанов към БСП.

С идеята Деница Златева да остане на поста вицепремиер със същия ресор от ГЕРБ искали да търсят точки, по които да се обедняват с БСП, а председателството на ЕС била една от тези точки.

"Явно вашият подход и манталитет е да рушите, да всявате омраза и разединение", заяви Цветанов.

Той декларира, че третият кабинет на Борисов ще се старае да не допуска грешките на БСП. Според Цветанов социалистите продължават да са в предизборен период.

"Успяхте да спечелите президентските избори и повярвахте, че това е вашата подкрепа, но не е - никой не иска БСП на власт", заяви Цветанов.

Той припомни, че БСП 5 пъти е била на власт и 5 пъти е довела държавата до фалит.

Нинова му отговори, че в края на кабинета "Борисов-2" са били замразени европейските плащания по програмата за наука. Тя изтъкна, че ГЕРБ 2 пъти не са довършили мандатите си.

"С кое право казват на 1 млн. българи, че техните представители нямат право да говорят", попита Нинова.

Тя припомни, че служебният премиер Огнян Герджиков е признал, че не се е виждал нито веднъж с нея, докато с Борисов се е виждал и чувал много пъти.

"Защо искате да унищожите демократична България, в която има правителство и опозоция, дясно и ляво. Усмирихте всички - патриотите, "Воля", остава ви единствената алтернатива БСП.  Това няма да ви се получи с БСП, защото сме принципни."

Така Нинова коментира поканата към Златева да остане в правителството на Борисов.

Цветанов й отговори, че никога и по никакъв повод ГЕРБ не са разглеждали идеята за съвместно управление с БСП.

" Може да ви се иска, но това няма как да стане", каза Цветанов.

Ръката на ГЕРБ обаче оставала протегната.