С много Верди, малко Пучини и звука на „Страдивариус“ ще протече новото издание на летния оперен фестивал Opera Open. От 10 юни до 29 юли на Античния театър в Пловдив ще може да се видят четири опери (две от тях – премиерни), два балета (класически и съвременен), три инструментални концерта, мюзикъл и оперета.

Три са предложенията с музика на Джузепе Верди – „Травиата“ (премиера, диригент – Иван Ангелов), „Силата на съдбата“ (премиера, постановка на Театро Реджо ди Палма и художника и хореограф Стефано Пода) и „Аида“ (закриващ спектакъл на фестивала, с Надя Кръстева в ролята на Амнерис).

Четвъртата опера на Opera Open също е емблематична – „Турандот“ от Пучини, в която отново в главната роля на Античния театър излиза корейското сопрано Лила Лий.

Балет „Арабеск“ и оркестърът на Опера Пловдив представят танцов спектакъл по „Ромео и Жулиета“ от Сергей Прокофиев, под диригентството на хърватина Никша Бареза. Вторият балет на фестивала е „Дон Кихот“ от Минкус, един от най-популярните образци на класическия танц. Диригентството е поверено на Бисера Чадловска от Македония, а спектакълът е на Македонската опера и балет, съвместно с постановъчен екип от Украйна.

На 23 юли Античният театър ще се изпълни със „Звукът на Страдивариус“. Дванайсет инструмента от епохата на прочутия лютиер ще засвирят заедно в концерт на Камерата Стадивариус Оркестър (Холандия), предвождан от Разван Стойка. Освен гласовете на инструментите за милиони евро ще запеят и сопраните Вера Гиргинова, Станислава Иванова, Евгения Ралчева и Марияна Панова.

Пианистката Пламена Мангова ще представи два от най-известните клавирни концерти на Гершуин и Григ на 21 юни, а откриването на фестивала на 10 юни ще бъде концерт с участието на цигуларя Марио Хосен, Квартето ди Арена ди Верона и Никол Брандолино, които ще разгледат образите на Орфей и Паганини чрез музиката.

Оперетата на фестивала е застъпена със спектакъла Viva L’Operetta, в който Бетина Швайгер и Микаел Хавличек (Фолксопер Виена) и Карой Пелер и Силви Сенди (Оперетен театър – Будапеща) ще запеят класики в жанра със солисти, хор, балет и оркестър на Опера Пловдив, диригент Константин Добройков.

А емблематичния мюзикъл на Боб Фос „Чикаго“ ще изнесат на Античния театър Пловдивската опера и Държавния музикален театър „Стефан Македонски“, под диригентството на Игор Богданов.

 

Програма Opera Open 2017

10 юни

Откриване: „Орфей & Паганини“

концерт-спектакъл със специалното участие на Марио Хосен,
Quartetto di Arena di Verona и Никол Брандолино от Ла Скала

Цигуларят Марио Хосен представя един концерт-спектакъл, който разглежда образите на Орфей и Паганини чрез мистичната роля на музиката. Музи, фурии и демони ще властват в Античния театър, опиянени от музиката на Монтеверди, Глук, Офенбах и Паганини. Проектът обединява таланта на солисти, хор, балет и оркестър на Опера Пловдив с международната слава на специалните гости от оркестъра на Арена ди Верона, на енигматичния Мишел Деньов и изобретения от него кристален орган, на очарователното италинаско мецосопрано Никол Брандолино, солист на Ла Скала, и диригента флейтист Жан Ферандис.

17 юни

„Травиата“– Верди (премиера)

Драматичната съдба на „безпътната” Виолета Валери оживява на Античния театър в един бляскав, но мрачен спектакъл на режисьора Нина Найденова. Най-гледаната опера в света се поставя специално за сцената на Античния театър като превръща публиката в безмълвен наблюдател на трагичните опити на двама влюбени да се освободят от „златния затвор”  на обществените предразсъдъци. За премиерния спектакъл в Пловдив пристигат солистите с международна кариера Иван Момиров и Марчин Брониковски, предвождани от маестро Иван Ангелов.

21 юни

Великите клавирни концерти

Световната топ пианистка Пламена Мангова се завръща в България, за да представи два от най-великите клавирни концерти oт Гершуин и Григ на сцената на Античния театър. Носителката  на  втора награда на престижния конкурс „Кралица Елизабет”  концертира с водещи оркестри като Оркестъра на Френското радио, Националния оркестър на Белгия, Филхармонията на БиБиСи, Оркестъра на RAI, Московския симфоничен оркестър „Чайковски“, Оркестъра на Санкт Петербург, Оркестъра на фестивала във Вербие и много други.  Работи с редица големи диригенти и води майсторски класове в Испания, ЮАР, Япония, България и Белгия.

24 юни

„Ромео и Жулиета“ – Прокофиев

Танцов спектакъл на балет „Арабеск”

Трагичната история за съдбата на двамата влюбени от Верона, гениално пресъздадена преди 420 години в шедьовъра на Уилям Шекспир, се превръща в символ на първата голяма и неосъществима любов. Енигмата „Ромео и Жулиета” оживява със същата сила и в балетната музика на Сергей Прокофиев. Балет „Арабеск” и оркестърът на Опера Пловдив я пренасят на Античния театър чрез един модерен танцов прочит на пиесата, в който авторският екип начело с хороеграфа Боряна Сечанова разсъждава върху Шекспировите представи за времето и пространството, за истината, познанието, любовта, мястото на човека в мирозданието. Диригент на спектакъла е изтъкнатият Никша Бареза (Хърватия).

6 юли

„Дон Кихот“ –  Минкус (премиера)

международна копродукция с Македонската опера и балет

Балетът „Дон Кихот” е завлядяваща история за вятърни мелници, идеалната жена, истинската любов и всичко между тях. От своето първо представяне през 1869 г. в Московския „Болшой театър“ досега произведението от Минкус е сред най-популярните образци на класическия танц. Тук диалогът между испанското народно танцово изкуство и класическата балетна техника достигат своеобразен апогей. Спектакълът на Македонската опера и балет пристига на Античния театър в цялото си великолепие, дело на постановъчен екип от Украйна. Оркестърът на Опера Пловдив е дирижиран от Бисера Чадловска (Македония).

8 юли

„Чикаго“ – мюзикъл  от Фред Еб, Боб Фос и Джон Кандър

Копродукция на Опера Пловдив и Държавен музикален театър „Стефан Македонски”

Историята за убийства, алчност, продажност, насилие, прелюбодеяние и предателство започва на 11 март 1924 г. когато е публикувана статията на Морийн Далас Уаткинс, репортер в „Чикаго трибюн” за извършено двойно убийство от една вариететна актриса. Оригиналът на мюзикъла е създаден през 1975 година от Боб Фос, считан за един от най-големите американски хореографи и режисьори, създател на филмите „Кабаре” и „Ах, този джаз  На Бродуей „Чикаго“ е игран 16 сезона, а Опера Пловдив откупи правата, за да го представи на Античния театър съвместно с Музикален театър „Стефан Македонски” под диригентството на Игор Богданов.

15 юли

„Силата на съдбата“ – Верди (премиера)

постановка Театро Реджо ди Парма – Верди фестивал

Визуално предизвикателство за съвременния зрител и истински празник за почитателите на Верди е постановката на Театро Реджо Ди Парма, която след Верди Фестивал в Италия се адаптира специално за Антчиния театър от гениалния режисьор, художник и хореограф Стефано Пода. Несъмнено събитието на Opera Open 2017 е работата на един от водещите оперни режисьори в света с екипа на Опера Пловдив! Умелото му боравене с текстура, светлосенки, символи и формализирано движение превръщат една от най-трудните за изпълнение опери от Верди в истинска естетска наслада за сетивата. „Силата на съдбата” на Стефано Пода е един въздействащ спектакъл, спечелил сърцата на италианската критика, който се сбогува с традиционализма и чертае бъдещето взаимодействие между опера и публика. Диригент на спектакъла е маестро Диан Чобанов, Музикален директор на Опера Пловдив.

21 юли

„Турандот“ – Дж. Пучини

Познатата на публиката на Opera Open 2016, корейското сопрано Лила Лий, ще гостува отново в спектакъл „Турандот”.  Азиатската изпълнителка покори Античния театър със своята артистична интерпретация на образа на жестоката китайска принцеса и с перфектните си вокални качества. Оперната звезда, която през 2017  е Тоска в операта във Верона, отново ще застане на сцената с Камен Чанев, който през лятото за пореден път ще изпълнява Калаф в Берлинската опера.

23 юли

„Звукът на Страдивариус“

За първи път на Античния театър в Пловдив едновременно ще свирят 12 безценни инструмента от епохата на Страдивариус. Концертът на  Камерата Страдивариус Oркестър (Холандия), предвождан от виртуоза Разван Стойка, ще е музикално събитие без аналог, което ще бъде и сериозно изпитание за охраняващите екипи и застрахователните компании на инструментите, чиято стойност в милиони евро се пази в тайна.  Изтъкнатите музиканти ще бъдат дирижирани от Диан Чобанов, а сопраните Вера Гиргинова, Станислава Иванова, Евгения Ралчева и Марияна Панова ще допълнят уникалния звук на едни от най-качествените струнни инструменти в света.

26 юли

Viva L’Operetta

Празнична Гала вечер с искрящо шамшанско, салонни танци, искрящ хумор и завладяващи мелодии от царете на оперетата Щраус, Лехар и Калман.  Публиката ще се наслади на изпълнения директно „от извора”-  столиците на оперетата Виена и Будапеща.  На Античния театър пристигат Бетина Швайгер и Микаел Хавличек – солисти на Фолксопер Виена, и Карой Пелер и Силви Сенди – солисти на Оперетния театър в Будапеща, за да представят най-известните оперетни класики със солисти, хор, балет и оркестър на Опера Пловдив с диригент Константин Добройков.

29 юли

„Аида“ – Верди

По традиция Opera Open се закрива с гостуване на звезден изпълнител в емблематичната вердиева опера „Аида”. След Хуи Хе, Ана Лукреция Гарсия и Алберто Газале от Арена Ди Верона в три поредни години, през 2017 публиката ще се наслади на участието на дългогодишната солистка на Виенската щатсопера – Надя Кръстева. Българското мецосопрано със световна слава дебютира в ролята на Амнерис в миланската Ла Скала през 2013, а по-късно изпълнява ролята на съперницата на Аида и в Берлинската Държавна опера. В ролите на влюбените Аида и Радамес публиката ще види Таня Иванова и Камен Чанев. По традицията на големите открити сцени като Арена Ди Верона, публиката озарява Античния театър със запалени свещи в най-драматичните моменти в „Аида”.

Всички спектакли са от 21 часа.

Площад Славейков