151 милиона телефонни разговора е записала Агенцията за национална сигруност на САЩ само през 2016 година, съобщи Ройтерс.

Внушителната цифра е въпреки приетите законови ограничения от Конгреса. А това означава, че от тях няма кой знае колко голям ефект, коментират наблюдатели. След скандалните разкрития на избягалия шпионин Едуард Сноудън, в Щатите приеха закони, с които се разрешава подсушване само при подозрения за тероризъм.

Оказва се, че правните норми са били спазени и тези 151 милиона разговора били след разрешение да се шпионират 42 заподозрени в тероризъм лица.

Защитници на правата на човека предупреждават, че често под формата на следене на подозрителни лица от външното разузнаване се извършва масово подслушване и записване и в САЩ. Няма обаче данни колко пъти ФБР се е възползвало от информация от външното разузнаване, за да записва телефонни разговори вътре в страната.

От Агенцията за национална сигурност пък съощиха, че вече са прекратили практиката да наблюдават дигиталните връзки на американци, които са набелязани от шпионските централи заради кореспонденция с потенциални терористи. Сега това ставало само с предварително издадена заповед за наблюдение.

Официални лица обявиха, че записите през 2016 година са в пъти по-малко от преди влизането в сила на законовите ограничения. Освен това цифрата 151 милиона не означава, че толкова хора са били подсушвани. А просто има едни и същи лица с десетки и стотици записи на разговори. Но не се съобщава колко точно души са били наблюдавани през 2016 година.