През миналата година средно руснаците са изпили с 0,2 литра по-малко абсолютно алкохолно съдържание (преизчислено в спирт) в сравнение с предишната 2015 година, показва статистика на Министерство на здравеопазването на Руската федерация. Понижението се равнява на половин литър водка или пет литра бира, съобщава „Известия“.

Руската статистика за продажбата на спиртни напитки също потвърждава данните на здравното министерство, че руснаците са започнали да пият по-малко.

Доклад на министерството твърди, че средният руснак употребява по 10,3 литра спирт на година, което е с 0,2 л по-малко от преди. Тази тенденция не се наблюдава за първи път – през 2014 година средното потребление е било 11,78 л на човек, през 2013 г. - 11,87 л.

Спадът обаче не идва от традиционната за Русия водка, а от слабоалкохолните напитки, вината и бирата.

Центърът за изследване на федералния и регионалния пазар на алкохол в Русия е изчислил, е че средностатистическият руснак изпива за една година 50 л бира, 3,5 л производни от бира напитки, 0,7 л слабоалкохолни, 3,5 л вино, 2 л винени напитки, 1,1 л шампанско, 0,75 л коняк, 0,25 л уиски, ром, джин, текила или абсент. Най-голямото число е при водката - 6,7 литра годишно за всеки руснак.

"Потреблението на алкохол в нашата страна уверено се снижава през последните години. Причината за това е в последователната реализация на мерките от утвърдената правителствена концепция за изпълнение на държавната политика за намаляване на мащаба на злоупотребата с алкохолни продукти и профилактика на алкохолизма сред населението на Руската федерация“, се казва в прессъобщението на Министерството на здравеопазването.