Надеждите за лесен "Брекзит" са илюзорни. Преговорите ще са трудни, докато времето за тях ще е кратко, а последствията им - сериозни и дълготрайни . Европейският съюз не иска да наказва Великобритания, а само да изчисти сметките си с нея, преди тя да го напусне и да постави основата на бъдещи близки отношения.

Това бяха основните послания на главния преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние, който представи днес проект за директива за водене на преговорите, която министрите по европейските въпроси на 27-те държави в ЕС трябва да приемат на 22 май.

"Този, който казва, че това - да напуснеш ЕС, няма последствия, не казва истината", каза Барние на пресконференция в Брюксел. "Ние без агресия и без наивност ще защитаваме на интересите на 27-те страни членки."

Очаква се преговорите да започнат технически след предсрочните избори във Великобритания на 8 юни. Предложената днес директива облича в правна форма политическите насоки за водене на преговорите, които държавните и правителствените ръководители на 27-те приеха миналата събота. 

Барние потвърди, че ЕС очаква преговорите да са в две фази - първата да обхваща правата на европейските граждани във Великобритания и на британските в ЕС, финансовите задължения на Обединеното кралство към ЕС и уреждането на граничните въпроси; докато втората да очертае общата рамка на бъдещите отношения, при условие че по точките от първата има достатъчен напредък. Проектодирективата от днес се отнася само за първата фаза, уточни той.

"Обединеното кралство трябва да вложи много усилия и енергия в тези три въпроса в идните месеци и седмиици и това ще увеличи шансовете за сключване на сделка", каза Барние. "Някои създадоха илюзията, че "Брекзит" няма да им никакво материално въздействие върху живота ни, или че преговорите могат да бъдат приключени бързо и безболезнено. Не това е случаят. Трябват ни трайни решения, правна прецизност и това ще отнеме време".

В официалното си искане за напускане на ЕС по член 50 от неговия договор от 29 март британската министър-председателка Тереза Мей предложи различен подход - преговорите за напускане и за бъдещите отношения между страната ѝ и ЕС да се водят успоредно. Барние отбеляза, че е искал мандатът му да включва ограничения, за да може да "бъдат сложени нещата в ред, защото времето е много кратко, дните минават". Според насоките на Европейския съвет първата фаза на преговорите трябва да приключи през октомври тази година, а втората - през октомври догодина, след което да започнат ратификациите на евентуалното споразумение. Ако всичко върви по този график, Великобритания трябва да напусне ЕС на 29 март 2019 година.

ЕС на 27-те иска споразумение за правата не само на своите граждани, които в момента живеят и работят във Великобритания, но и за тези, които са  живели и работили там преди, и за тези, които ще отидат там до датата на "Брекзит", включително семействата им. Тези права не обхващат само пребиваването, но и достъпа до пазара на труда и социалните права, признаването на дипломите и квалификациите и трябва да са пожизнени, каза Барние.

Над 3 милиона граждани на други страни от ЕС живеят във Великобритания, включително 65 000 българи. Над 1,2 милиона британци живеят в континентална Европа. 

"Целта ни е ясна - тези, мъже, жени, семействата им трябва да могат да продължат да живеят както днес и така до края на живота си", каза главният преговарящ.

Той отказа да назове число за задълженията на Обединеното кралство, посочвайки, че те са както към сегашната дългосрочна финансова рамка на ЕС (2014-2020 г.), така им към Европейската инвестиционна банка, споразумението за спиране на нелегалната миграция с Турция, Европейския фонд за стратегически инвестиции, помощта за Украйна. За всички тях правителствата в Лондон са поели правни задължения, които страната трябва да изпълни, посочи Барние.

"Не става дума за наказание, нито за изходна такса", каза Барние. "Съюзът и Обединеното кралство са поели взаимно задължения да финансират програми и проекти. Ние сме решили тези програми заедно. Облагодетелстваме се от тях заедно. Финансираме ги заедно... Тези пари са ангажирани в проекти навред в Европа. Хиляди колективи, носители на тези проекти са ангажирани с нас. Би трябвало да си представим политическите и правните проблеми, ако тези проглами трябва да бъдат орязани или прекъснати. Трябва следователно да си уредим сметките - ни повече, ни по-малко".  

" Не става дума да създаваме, а да решаваме проблеми. Начинът да решаваме проблемите е по обективен и точен начин да си оправим сметките. Защото, ако не го направим, това е нещо, което може да експлодира. Представете си политическата ситуация в Съвета, ако бъдем принудени да прекъснем програми", предупреди той.

Спроразумението с Обединеното кралство трябва да включва механизъм за прилагане и за решаване на спорове. ЕС настоява Съдът на ЕС да остане компетентен за всичко, което засяга правата на гражданите и финансовите въпроси, каза Барние. Когато става дума за права дадени от европейското законодателство Съдът на ЕС трябва да остане компетентен, докато тези права съществуват, далече след като Великобритания напусне ЕС,  каза преговарящият. Това би било разочарование за привържениците на Брекзит, за които освобождаването от юрисдикции извън британските беше основен мотив.

Барние призова за прозрачност на преговорите както и ЕС да остане "хладнокръвен и ориентиран към решения". Той обеща в преговорите да се съсредоточи върху фактите, числата, закона и резултатите и "да не бъде воден от емоции или от враждебност".

"Трябва да вложим всичките си усилия в постиганего на сделка. Това е духът, в който аз, с доверието на институциите и на всички държави-членки, ще продължа да работя", каза Барние. "Решението на Обединеното кралство да напусне ЕС предизвика десет месеца несигурност. Трябва да премахнем тази несигурност. Крайно време е да започнем да преговаряме, веднага щом Обединеното кралство е готово да дойде на масата, ще започнем. Часовникът цъка".